Agrifoto

Analyse Granen

De Europese tarweprijs zit nog niet zonder stoom

22 Juli 2024 - Niels van der Boom

Ook maandag 22 juli noteerde de prijs van tarwe in Parijs weer hoger. Het zijn nog geen olympische prestaties, maar de bodem in de markt is duidelijk afgewend. Nu steeds meer tegenvallende opbrengstcijfers binnendruppelen kan de prijs kleine stapjes zetten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het grootste nieuws was toch wel dat overheidsbureau FranceAgriMer de stand van de Franse tarwe verlaagd, van 57% naar 52% goed tot excellent. Ter vergelijking: Vorig jaar bedroeg de beoordeling in diezelfde week 80%. Akkerbouwers in het land hadden voor het weekend 14% van hun tarwe binnen, terwijl een jaar eerder al de helft in de silo lag en het meerjarig gemiddelde op 43% ligt.

Lagere Duitse oogst
Ook in Duitsland gooit regenachtig weer roet in het eten. Na het Deutscher Raiffeisenverband (DRV) kwam ook de Duitse boerenbond DBV met een opbrengstverlaging op de proppen. Het DBV gaat uit van 3% minder granen ten opzichte van 2023. DRV sprak eerder al over 6% opbrengstverlaging. De oogst van wintergerst is zo goed als afgesloten en hier blijkt dat zowel de opbrengst als de kwaliteit tegenvalt dit jaar. Dat is niet zo gek gezien het groeiseizoen.

De termijnmarkt Matif zat vanaf het begin van de week al in een positieve flow. Internationale tenders en droog weer in o.a. Rusland en Oekraïne zorgden hiervoor. De lagere opbrengstcijfers en trage oogstvoortgang verstevigden het sentiment. Vrijdag sloot het septembercontract op €223,75 en maandagmiddag noteert de koers €225 per ton. Ook koolzaad en korrelmais staan in de plus. Dat laatste is opvallend te noemen. In de VS staat deze markt juist sterk onder druk door goede oogstverwachtingen.

Fysieke markt onder druk
De fysieke prijzen die akkerbouwers betaald krijgen 'aan de put' zitten daar nog wel twee tientjes onder. Hier daalde afgelopen week juist de prijzen door wat oogstdruk en waarschijnlijk een toenemend aanbod. Afgelopen week noteerde Goes voor de nieuwe oogst een prijsniveau van €202 tot €207. Dat is nog tien euro boven het niveau dat in Flevoland wordt betaald, waar de prijs op €197 bleef steken. Middenmeer staat op €196 en noteert als enige oogst nog oude oogst, waarvoor €8 minder wordt betaald. De Rotterdamse voertarwenotering ging juist wel wat omhoog, naar €220 per ton.

In Oost-Europa is het vooral droogte en hitte wat de klok slaat. Daardoor kan de oogst wel vlotten. Zo is in Oekraïne volgens cijfers van het landbouwministerie 13,8 miljoen ton graan geoogst, waaronder 10,3 miljoen ton tarwe. Tot 19 juli exporteerde 2,3 miljoen ton granen en peulvruchten, tegenover 1,4 miljoen ton vorig jaar.

Noordwest-Europa blijft een gematigd en wisselvallig weertype houden de rest van juli. Voor een gewas als aardappelen is dat positief, maar de granen kunnen juist wel een droge periode gebruiken om ze naar de eindstreep te brengen. Dit zorgt ervoor dat zorgen rond de opbrengst en kwaliteit nog niet tot het verleden horen maar de markt ook de komende periode kunnen beïnvloeden.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden