Agrifoto

Analyse Granen

Bodem in tarwemarkt is bereikt nu klanten kopen

17 Juli 2024 - Niels van der Boom

De Europese prijzen voor tarwe en maïs op de termijnmarkt Matif hebben deze week de bodem bereikt en veren weer op. Dinsdag sloot de Parijse handelsbeurs met groene cijfers. Ook woensdagmiddag 17 juli is er zicht op een prijsverhoging. In de VS is daar geen sprake van.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandag 15 juli sloot het septembercontract voor tarwe op de Matif op €213,50 per ton. Dat is de laagste prijs sinds 10 mei. Dinsdag krabbelde de notering iets op, met een slotkoers die €1,25 hoger lag dan de dag ervoor. Woensdagmiddag handelt het contract €2,25 hoger. Ook de andere leverperiodes staan in de plus. Verschillende landen kopen behoorlijke volumes aan en dat prikkelt de markt.

Egypte koopt
Het Egyptische bureau GASC en de Jordaanse overheid hebben begin deze week nieuwe tenderrondes uitgeschreven voor de aankoop van tarwe. Het is de eerste koopronde in een kleine maand tijd. Egypte kocht naar verluidt 720.000 ton Russische en 60.000 ton Bulgaarse tarwe. Een relatief klein gedeelte van het Russisch product werd voor een prijs van $226 per ton (FOB) gekocht. Dat is nagenoeg gelijk aan de prijs van een maand geleden. Het gros van de tonnen werd voor een prijsrange tussen $228 en $235 verhandeld.

Jordanië kocht in een koopronde 120.000 ton tarwe. Inmiddels zijn ook Algerije en Thailand aan de markt met eigen tenderrondes. Rusland heeft nog wel een exportgaatje in te halen, zo blijkt uit de cijfers van marktbureau SovEcon. Zij ramen de Russische graanexportcijfers op 3,4 miljoen ton. Dat is 1,3 miljoen ton minder dan in juni. Daarvan is tarwe goed voor 2,8 miljoen ton, tegenover 4 miljoen ton vorige maand.

Zomerstorm
De tarwekoers op de CBoT sloot ook dinsdag nog in het rood, met een koers van omgerekend $195,02 per ton. Woensdag staat ook daar de markt weer licht in de plus, net als sojabonen. Maïs is neutraal. In de Corn Belt wordt de schade opgemaakt na een nieuwe zomerstorm die in delen van Illinois en Iowa heeft huisgehouden. Het is nog onduidelijk welke impact dit heeft op de gewassen.

Volgens het USDA staat 68% van de maïs en soja er goed tot excellent bij momenteel. Dat is iets minder dan waar de handel rekening mee had gehouden.

Duitse oogst verlaagd
Nu overal in Europa de maaidorsers hun werk doen wordt ook het beeld duidelijker over de opbrengst en kwaliteit. Het Duitse Raiffeisenverband DRV heeft zijn oogstprognose voor de granen in het land naar beneden gecorrigeerd. Van de graanoogst wordt een half miljoen ton geschaafd, die daarmee op 41,5 miljoen ton komt. Dat is de laagste opbrengst in zeven jaar tijd, sinds het dramatische jaar 2018. Koolzaad gaat licht naar beneden, tot 3,8 miljoen ton.

Duitse akkerbouwers worden geplaagd door buien om de wintergerstoogst af te ronden. Inmiddels wordt ook koolzaad geoogst en zijn de eerste wintertarwepercelen gedorst. Ook de komende periode blijft een wisselvallig weertype de graanoogst parten spelen, wat impact heeft op de meeste Europese landen.

Verschroeiende hitte kost kilo's
In Oost-Europa is dat heel anders. Daar gaan de gewassen gebukt onder een verschroeiende droogte. Daar is het al geruime tijd erg droog en vochtreserves in de bodem zijn uitgeput. Voor de late gewassen als korrelmaïs en zonnebloemen kan dat een opbrengstverlies van 20% tot 50% betekenen, afhankelijk van de regio. Dat zeggen lokale analisten en meteorologen. Half juli tikt het kwik geregeld waardes ver boven de 30 graden aan, met uitschieters naar 41 graden in het zuiden van het land. Dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in Oekraïne. Volgens landbouwminister Taras Vysotskiy is een topoogst niet meer mogelijk door dit weer. De NGO Ukrainian Agrarian Council rekent met 77 miljoen ton granen en oliezaden, tegenover 82 miljoen ton vorig jaar.

In het Russische Rostov aan de Don, vlak bij de Oekraïense grens in het zuiden, kwam het kwik zelfs tot 50 graden. De regio Rostov is goed voor 11% van al het graan in het land en hitte en droogte hebben dan ook gevolgen voor de cijfers van heel Rusland. Het landbouwministerie zelf gaat uit van 132 miljoen ton granen. Dat is 9% minder dan de 145 miljoen die vorig jaar werd geoogst en 16% minder dan de oogst van 2022. Akkerbouwers in Rostov kampten dit voorjaar met late vorstschade, waarna een gebrek aan neerslag en hitte nu opnieuw een klap uitdelen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden