Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Schip met 'geplunderd' graan aan de ketting gelegd

11 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De onrust in het Zwarte Zeegebied neemt toe. Rusland vuurde raketten af op de haven van Odessa en Oekraïne heeft beslag gelegd op een schip beladen met graan uit Sebastopol. Copa-Cogeca verwacht voor dit seizoen de kleinste tarweoogst sinds 2018. Veel vat op de markt lijken deze berichten echter niet te krijgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot €5,25 lager op €220,75 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 1,9% lager op $5.43½ per bushel. Maïs liet afgelopen handelssessie een bescheiden plusje zien van 0,7% en kwam daarmee uit op $5.43½ per bushel. Soja leverde 1,7% in en sloot op $11.41¼ per bushel.

Alles bij elkaar ontstaat er een best wel vreemde situatie op de tarwemarkt. Verwachtingen voor de komende oogst zijn in Europa niet geweldig en het weer werkt niet mee. De markt reageert daar alleen niet of nauwelijks op. Gisteren kwam de Europese koepel van boeren Copa-Cogeca met de opbrengstprognose voor de Europese tarweoogst. De totale tarweoogst wordt geraamd op 117,5 miljoen ton tegen 125,5 miljoen ton vorig seizoen. Als die voorspelling uitkomt, zou dat de kleinste tarweoogst sinds 2018 zijn.

Kwaliteitsproblemen
In West-Europa wil het ook maar niet droog worden. In Frankrijk gaat het dorsen met horten en stoten tussen de buien door. Dat staat nog los van wat de regen doet met de kwaliteit van de tarwe. In Rusland is het warm en droog. Ideaal weer voor de oogst. De eerste oogstresultaten vallen toch ook niet mee in Rusland. Het eiwitgehalte is lager dan verwacht. Volgens sommige analisten zou er daardoor minder Russische tarwe beschikbaar kunnen komen voor de export die aan de standaard van 12,5% eiwit voldoet.

De strijd in Oekraïne laait ondertussen ook op. Er zijn berichten dat Rusland een raketaanval heeft uitgevoerd op de haven van Odessa. Daarbij zouden een vrachtwagenchauffeur en beveiliger zijn omgekomen. Oekraïne heeft volgens Reuters beslag gelegd op een vrachtschip dat in de regio Odessa voer. De kapitein van het schip is in hechtenis genomen. Het schip dat onder de vlag van een Centraal-Afrikaans land vaart zou in de haven van Sebastopol 'geplunderd' graan geladen hebben, zo meldt de Oekraïense geheime dienst SBU.

Volgens de SBU heeft de bemanning van het schip Rusland geholpen om graan uit het bezette zuidelijke deel van Oekraïne uit te voeren naar het Midden-Oosten. "Het onderzoek is nog gaande om alle omstandigheden van het misdrijf vast te stellen en andere personen te identificeren die betrokken zijn bij de illegale activiteiten", citeert Reuters de SBU.

Warm weer
Voor maïs en soja wordt vooral naar de VS gekeken. De temperatuur in de cornbelt loopt op tot in de 30 graden de komende dagen. Dat is niet ideaal voor de gewassen die daar in de bloei of pluim komen, maar er zit voldoende vocht in de bodem. Dat komt door de regen die de restanten van orkaan Beryl gisteren meebracht. De planten kunnen daardoor wel wat hebben volgens lokale bronnen. Het gaat pas zorgelijk worden als het in de tweede helft van juli ook droog blijft.

Aanstaande vrijdag komt het USDA met de juli-editie van het Wasde-rapport. Grote wijzigingen worden door analisten niet verwacht in het rapport. Er wordt wel een licht bearish ondertoon verwacht in het rapport. Dat komt vooral door relatief goede tarweoogst in de VS en de goede stand van maïs en soja in dat land.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden