Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Tarweprijs raakt bodem en veert weer op

Vrijdag 11:30 uur - Niels van der Boom

De komst van stabiel zomerweer en zelfs een hittegolf in delen van Europa zorgt ervoor dat de maaidorsers hun werk kunnen doen. Dat geeft de markt een betere indicatie van de te verwachte oogstvolumes en kwaliteit. Tegelijkertijd brengt droog weer nieuwe zorgen met zich mee.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Europa zijn de maaidorsers nog vooral bezig met de oogst van wintergerst en een enkel perceel koolzaad. De oogst is gemiddeld enkele dagen eerder dan gemiddeld. In het zuiden van Europa wordt al wel wintertarwe gedorst, net als in het uiterste zuiden van Rusland. Traditioneel zet dat wat druk op de tarwemarkt, zo was ook op de Matif te zien. Het septembercontract sloot donderdag 27 juni op €227,25 per ton. Dat is €3,75 meer dan de slotkoers van woensdag. Daarmee krabbelt de koers dus weer wat op.

Oogst tarwe VS naar afronding
In de VS rijden de combines alweer een dikke maand. In de negen grootste tarwestaten is de oogst voor een kwart tot 95% afgerond. Vooral in Oklahoma en Arkansas is de oogst vergevorderd. 85% tot 95% is flink meer dan het vijfjarig gemiddelde, dat rond de 50% ligt voor eind juni. De opbrengsten en kwaliteit zijn gemiddeld tot goed. Na ruim voldoende neerslag in het noorden van de VS staat ook de zomertarwe er daar beter op.

Na eerder deze week nog rode cijfers te hebben geschreven stond de CBoT in Chicago donderdag weer in de plus voor tarwe. Het julicontract steeg 3,5% naar $5,6 per bushel. Maïs kwam $5 lager uit op $4,15 per bushel en sojabonen eindigde met $11,52¾ eveneens in het rood.

Verder naar het noorden, in Canada, komt Bloomberg na eigen onderzoek uit op een tarwe-areaal van omgerekend 11 miljoen hectare. Dat is ruim 80.000 hectare meer dan in maart werd gedacht. Het areaal koolzaad blijft met 8,7 miljoen hectare stabiel dit seizoen, zo denkt het nieuwsbureau.

Aankoop nieuwe oogst
Na Egypte eerder deze week hebben ook meer landen zich als koper voor tarwe gemeld. Staatsbureau OAIC in Algerije heeft naar verluidt tussen de 130.000 en 150.000 ton maaltarwe nieuwe oogst aangekocht tijdens een tenderronde. Daar zouden prijzen voor tussen de $248 en $250 per ton C&F zijn betaald (levering augustus t/m oktober). Dat is meer dan waar Egypte eerder deze week voor kocht vanuit met name Rusland ($227 tot $230). Ook Jordanië heeft 60.000 ton maaltarwe aangekocht, voor $256, terwijl Zuid-Korea in Zuid-Amerika voertarwe en maïs bestelde.

Down under in Australië wordt door meteorologische stations en de agrarische sector nauwlettend naar het weer gekeken. Het El Niño-weerseffect wordt momenteel als neutraal bestempeld. Sinds december is de temperatuur van het zeewater in de Stille Oceaan aan het afkoelen. Klimaatbureau BOM verwacht dat deze trend de komende maanden aanhoudt. Mogelijk kan zich in september een La Niña vormen, die traditioneel meer regen levert aan de westkust van het land en juist voor droger weer zorgt in het oosten.

Droogte niet alleen positief
De huidige droge periode is voor de West-Europese landen goed nieuws. In de bodem bevindt zich nog voldoende vocht. Toch maken akkerbouwers zich wel zorgen hoe de gewassen een langere warme periode doorstaan omdat het wortelgestel dit jaar minimaal is ontwikkeld. Het kan latere graangewassen, waarvan er dit jaar veel groeien, een laatste tik geven.

Vanaf Oost-Duitsland richting het oosten, Polen en Roemenië, is het behoorlijk droger. De wintergranen zijn daar zo ver afgerijpt dat het weer voor de oogst gewenst is. Boeren vrezen wel voor de impact op maïs en zonnebloemen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden