In ons deel van de wereld lijkt het eindelijk droog te worden. Dat zal een welkome afwisseling zijn voor graantelers die praktisch het hele groeiseizoen geplaagd zijn door regen. In het Zwarte Zeegebied nemen de zorgen over warm en vooral droog weer toe. Gewassen hebben al tikken gehad en dat wordt er niet beter op zo. In de VS kampen ze met overstromingen in het noorden. Verder naar het zuiden gaat de oogst van wintertarwe overigens gewoon door.
De Matif zakte naar het laagste punt in anderhalve maand. Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,25 lager op €222,25 per ton. Op de CBoT sloten de granen eveneens lager. Tarwe leverde 1,6% in en sloot daarmee op $5.52½ per bushel. Maïs bewoog wat meer zijwaarts en sloot 0,3% lager op $4.33½ per bushel. Soja noteerde een plus van 1,3% naar $11.75¼ per bushel.
Het weer in Europa lijkt eindelijk een beetje ten gunste van de wintergraantelers te keren. Temperaturen lopen op en nog belangrijker we krijgen eindelijk een droge periode volgens de weervoorspellers. Het JRC, het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie schat de Europese tarweopbrengst overigens in op 5,64 ton per hectare in de juni-editie van het Mars-bulletin dat gisteren uit kwam. Dat is gelijk aan het vijfjarig gemiddelde maar wel 1% onder de voorspelling van mei.
Rusland blijft stunten met tarweprijs
In Rusland blijft de tarweprijs onder druk staan. De Ikar-notering voor Russische tarwe is met $3 verlaagd naar $231 per ton. De export afgelopen week was volgens de data van SovEcon 830.000 ton. Dat was een week eerder 800.000 ton. Waar in West-Europa graantelers blij zijn dat het eindelijk een keer droogt lijkt te worden, zijn er in het Zwarte Zeegebied juist zorgen over het hete en droge weer. In het zuiden van Rusland zat er weinig vocht meer in de grond en het warme weer dat voorspeld wordt kan de granen net het laatste zetje geven. Ook in het zuiden van Oekraïne is vanaf 1 mei maar 20% tot 50% van de normale neerslaghoeveelheid voor deze periode gevallen. Droogte remt de groei van wintergranen maar houdt helemaal huis in de zomergranen die daardoor een slechte start hebben.
Vliegende vaart
In de VS gaat de oogst van wintertarwe met gezwinde spoed, zo blijkt uit het Crop Progress-rapport van deze week. Van het areaal is 40% gedorst in de week eindigend op 23 juni. Vorige week was 27% geoogst. Het vijfjarig gemiddelde voor deze week staat overigens op 25% en vorig jaar was rond deze tijd pas 21% geoogst. De conditie van de wintertarwe is iets verbeterd. 52% van het areaal staat er nu goed of excellent op volgens het USDA tegen 49% vorige week. De stand van zomertarwe is er juist op achteruit gegaan. Van het areaal krijgt 71% nu de rating goed of excellent waar dat vorige week nog 76% was. Vorig jaar deze week kreeg overigens maar 50% de status goed of excellent.
Maïs en soja zijn er deze week ook op achteruit gegaan. 69% van de maïs staat er goed of excellent volgens het USDA tegen 72% vorige week. Bij soja is dat 67% deze week tegen 70% vorige week. De groei van beide gewassen loopt iets voor op vorig seizoen. 4% van de maïs komt in de pluim waar dat vorig seizoen 3% was en 8% van de soja bloeit tegen 6% vorig seizoen.
Extreme regen heeft in het noorden van de cornbelt lokaal voor enorme ravages gezorgd. Vooral in de staten Iowa en Noord-Dakota is het peil in rivieren gestegen waardoor deze buiten hun oevers zijn getreden. Hoe groot de schade voor de landbouw in het gebied is, is nog lastig vast te stellen, maar dat er ook gewassen verzopen zijn is een zekerheid volgens lokale media.