Het USDA heeft behoorlijk geschrapt in de oogstprognose voor tarwe. In Rusland, Oekraïne en de EU vallen opbrengsten door matige groeiomstandigheden tegen. De markt reageerde daar gisteren echter maar beperkt op. Wat minstens zo veel verbazing wekt bij analisten is dat de opbrengsten voor maïs en soja in Zuid-Amerika nauwelijks zijn veranderd.
Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €6,50 lager op €240 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 1,5% lager op $6.17 per bushel. Maïs noteerde een plus van 1% en kwam daarmee uit op $4.54¼ per bushel. Soja bewoog zijwaarts en sloot uiteindelijk 0,1% lager op $11.77¼ per bushel.
Gisteren kwam het USDA met de mei-editie van het Wasde-rapport. Het meeste spektakel zat bij tarwe. Het USDA heeft de oogstverwachting voor tarwe in Rusland met 5 miljoen ton verlaagd naar 83 miljoen ton. De Oekraïense oogst wordt 1,5 miljoen ton lager ingeschat ten opzichte van het vorige Wasde-rapport en komt daarmee uit op 19,5 miljoen. Als reden voor deze verlagingen noemt het USDA de vorst in mei en het warme droge weer dat daarop volgde. Voor het EU heeft het USDA de opbrengstverwachting verlaagd met 1,5 miljoen ton naar 130,5 miljoen ton. Hier is het juist het natte en koele weer dat de groei van tarwe remt.
Tarwe wordt te duur voor voer
De totale hoeveelheid tarwe (beginvoorraad plus productie) beschikbaar voor 2024/25 komt uit op 1.050,3 miljoen ton. Dat is 5,7 miljoen ton minder dan in het vorige rapport. De beginvoorraad is wel hoger ingeschat. Het verwachte verbruik van tarwe wordt 4,3 miljoen ton verlaagd naar 798 miljoen ton. Door hogere prijzen is tarwe te duur voor gebruik in voer en overige toepassingen volgens het USDA. De wereldeindvoorraad is met 1,3 miljoen ton verlaagd naar 252,3 miljoen ton.
In de opbrengstverwachtingen voor maïs en soja in de VS heeft het USDA geen grote aanpassingen gedaan. Dat is in lijn met wat analisten verwachten. Opmerkelijker is dat er ook voor Zuid-Amerika geen grote wijzigingen zijn. De sojaoogst voor Brazilië is 1 miljoen ton verlaagd naar 152 miljoen ton. De verwachte maïsoogst in Argentinië is zelfs gelijk gehouden op 53 miljoen ton. De wereldeindvoorraad maïs komt in deze editie van het Wasde-rapport uit op 319,8 miljoen ton. Dat was vorige maand 312,3 miljoen ton. Ook de eindvoorraad soja is verlaagd van 128,5 miljoen ton naar 127,9 miljoen ton.
Concurrentie
Een verandering in de belasting op soja in Brazilië legt exporteurs in de VS geen windeieren. Chinese kopers hebben volgens bronnen sinds de nieuwe belasting van kracht is 208.000 ton soja in de VS gekocht. De Noord-Amerikaanse soja is namelijk prijstechnisch gunstiger geworden voor Chinese kopers door de extra belasting. Vanuit de sojaverwerkers en handelaren was er op voorhand al gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van de belastingverhoging. Inmiddels zou de regering van Lula da Silva overwegen om de heffing te schrappen.