In de staart van het graanseizoen trekt de vraag naar tarwe nog wat aan. Algerije en Egypte sloten gisteren namelijk nog twee tenders van respectievelijk 800.000 en 470.000 ton. Europa doet daar ook op mee. StoneX verwacht dat er in Brazilië minder maïs geoogst wordt. Door droogte vallen de opbrengsten in grote teeltgebieden tegen.
In tarwe zat op de Matif afgelopen handelssessie niet veel beweging. Het septembercontract sloot €0,25 lager op €258,50 per ton. Op de CBoT was meer actie. Tarwe leverde in Chicago 2,2% in en kwam daarmee uit op $6.58¼ per bushel. Maïs en soja bewogen meer zijwaarts. Soja sloot 0,2% lager en kwam daarmee uit op $4.42½ per bushel. Soja leverde 0,5% in naar $11.79 per bushel.
De relatief vroege start van de tarweoogst in de VS ijlde gisteren nog behoorlijk na in Chicago. Uit het Crop Progress-rapport van eerder deze week bleek dat 6% van de wintertarwe is geoogst tegen 3% in het vijfjarig gemiddelde. Daarnaast staat zowel de zomer- als wintertarwe er relatief goed op in de VS.
EU wurmt zich er tussen
De EU heeft tot en met 2 juni 28,17 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Vorig seizoen was dat 29,56 miljoen ton. De export loopt dus circa 5% achter. Vraag naar tarwe is er wel vanuit Noord-Afrika, en het Zwarte Zeegebied heeft daar niet het alleenrecht. De Egyptische staatsinkoper Gasc kocht 470.000 ton tarwe in een tender. Het grootste deel daarvan komt uit de EU. Roemenië levert 180.000 ton, Frankrijk en Oekraïne beide 120.000 ton en Bulgarije 50.000 ton. Prijzen in de tender van Gasc lopen van $269 tot $284 per ton FOB (op het schip geleverd). Algerije heeft 800.000 ton tarwe gekocht in een tender. Volgens verschillende bronnen zou deze order wel grotendeels ingevuld worden met tarwe uit het Zwarte Zeegebied. De prijs zou rond de $280 per ton C&F (franco) liggen. Jordanië is niet tot aankoop over gegaan in een tender van 120.000 ton die het land open had staan. Naar verluidt zou Jordanië de prijzen te hoog vinden.
Droogte kost tonnen in Brazilië
StoneX heeft de opbrengstverwachting voor de volgteelt maïs na soja naar beneden bijgesteld met 3,9% ten opzicht van de mei-prognose. Het marktbureau schat de oogst nu in op 93,5 miljoen ton. Door droogte in de provincies Mato Grosso do Sul, Parana en Sao Paulo liggen de opbrengsten van maïs lager dan verwacht. Volgens StoneX valt de opbrengst in sommige gevallen onder de 5 ton per hectare. De gemiddelde opbrengst van de volgteelt maïs wordt geraamd op 5,42 ton per hectare tegen 5,67 ton per hectare in de voorspelling van mei. Ongeveer 75% van de Braziliaanse maïs oogst komt van de tweede teelt. De totale maïsoogst is door StoneX verlaagd van 125,6 miljoen ton in mei naar 121,75 ton in de juni-prognose.
De export van graan uit Argentinië is gekelderd in mei. Afgelopen maand bedroeg de exportwaarde $2,6 miljard. Dat is 37% minder dan in mei 2023 volgens de Argentijnse bond van graanexporteurs CIARA-CEC. Nieuw handels- en monetair beleid, invloed van het weer en een latere oogst zorgen er voor de bond voor dat er minder geëxporteerd is. Daarnaast hebben graanexporteurs en verwerkers van oliehoudende zaden te kampen met een te lage bezettingsgraad en daarmee ook negatieve marges. Stakingen van onder andere havenwerkers vergroten dat probleem nog eens, voegt de bond daaraan toe.