VolodymyrT / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Import zorgt voor ruime Europese tarwevoorraad

31 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het duurde even maar dan heb je ook wat. Na technische problemen kwamen er eindelijk weer eens exportcijfers uit de EU. En de baasjes in Brussel hebben niet stilgezeten want er werd ook nog een sanctiepakket gepresenteerd tegen Rusland en Wit-Rusland en ze hebben een nieuw oogstraming gemaakt. Graantelers in het zuiden van Rusland zouden een buitje goed kunnen gebruiken. Hun collega’s op de zuidelijke prairies in de VS hebben ook last van droogte maar zitten niet te wachten op regen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €4,75 lager op €258,50 ton. Op de CBoT deed tarwe eveneens een stapje terug en sloot 1,7% lager op $6.81 per bushel. Maïs liet een vergelijkbare beweging zien en leverde 1,4% in om daarmee uit te komen op $4.48¾ per bushel. Soja bewoog meer zijwaarts en verloor 0,4%. Dat bracht de slotkoers op $12.09¾ per bushel.

De Europese Commissie kwam gisteren met een nieuwe opbrengstprognose naar buiten. De tarweoogst wordt geraamd op 120,2 miljoen ton. Dat is gelijk aan de vorige voorspelling. De oogst zou daarmee 4% kleiner uitvallen dan afgelopen seizoen en de kleinste zijn sinds 2020/21. De Europese eindvoorraad tarwe voor seizoen 2024/25 wordt naar boven bijgesteld van 12,2 naar 13,5 miljoen ton. Dat komt door een groter dan verwachte eindvoorraad het lopende seizoen van 21,4 in plaats van 20,4 miljoen ton, wat weer een gevolg is van een grotere import.

Technische storing
Het is bijna schrikken, maar de Commissie kwam voor het eerst sinds 3 mei met bijgewerkte exportcijfers. Door technische problemen hebben we het drie weken zonder de normaal wekelijkse cijfers moeten. De totale import van tarwe dit seizoen is 8,7 miljoen tegen 8,4 miljoen ton in dezelfde periode vorig seizoen. Oekraïne is met 6,2 miljoen ton goed voor ruim 70% van alle tarwe-import van de EU. De Europese tarwe-export loopt juist achter ten opzichte van vorig seizoen. In 2023/24 is 27,8 miljoen ton geëxporteerd tegen 29,0 miljoen ton vorig seizoen.

Er was nog meer nieuws uit Europa. De Commissie presenteerde namelijk een nieuw sanctiepakket tegen Rusland en Wit-Rusland. Op granen, oliehoudende zaden en daarvan afgeleide producten als schroot en meel wordt vanaf 1 juli een importheffing gezet. Een ban op graanimport is een trendbreuk met eerdere sanctiepakketten, waar voedsel steeds buiten werd gehouden. Voedsel mocht onder geen beding een wapen worden in de oorlog, was het uitgangspunt. De maatregelen van de EU hebben wel wat weg van symboolpolitiek. Dit seizoen importeerde de EU namelijk 340.000 ton tarwe een door het USDA geschatte Russische export van 53,5 miljoen ton.

Droogte
Het weer is en blijft toch wel een van de belangrijkste factoren voor de stemming op de granenmarkt. In het Zwarte Zeegebied is het droog. Daar komt de komende dagen verandering in als we de weerberichten mogen geloven. Dat zou net op tijd zijn voor de wintertarwe in de regio die al ver gevorderd is in het groeistadium. Op de zuidelijke prairies in de VS is het eveneens droog zo laat de nieuwe droogtemonitor zien. Hier verwachten de weersvoorspellers verspreide buien. Of dat de wintergranen nog gaat helpen wordt betwijfeld door verschillende lokale bronnen. In het zuiden van Texas rijden de combines al. Die schuiven bijna met de dag verder naar het noorden. Tarwe in het noorden van Texas en het oosten van Kansas en Oklahoma is al bijna afgerijpt. Regen doet in zo een ver gevorderd stadium meer kwaad dan goed, van teruglopende hectolitergewichten tot toenemende kans op schimmelvorming.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden