De suikernoteringen blijven onderdruk staan door verschillende perikelen. Zo wordt er het komende seizoen een hogere suikerproductie verwacht dan afgelopen seizoen. Suikerproducent Nordzucker wist het afgelopen seizoen te profiteren van de goede suikerprijzen, maar is minder positief gestemd voor het aankomende seizoen.
Suikerbietenverwerker Nordzucker maakte afgelopen wee de cijfers bekend van boekjaar 2023/24, dat van februari tot februari loopt. Het bedrijfsresultaat van €421 miljoen is bijna verdubbeld vergeleken met het voorgaande boekjaar en tevens het op één na beste resultaat in de geschiedenis van het bedrijf.
Lars Gorissen, CEO van de suikerproducent, geeft in een persbericht aan dat het bedrijf op een zeer positief seizoen terugkijkt met een goed resultaat. De belangrijkste reden hiervoor is de toegenomen suikerprijs vergeleken met het voorgaande jaar. Dit heeft de aanzienlijke kostenstijgingen voor de grondstoffen- en energievoorziening ruimschoots gecompenseerd.
De bietencampagne van Nordzucker in 2023/2024 werd gekenmerkt door hoge volumes, maar een ondergemiddeld suikergehalte en een lange campagneduur. Door de natte en koude weersomstandigheden was de campagne in Europa een van de langste en meest uitdagende van de afgelopen jaren, met een gemiddelde duur van 135 dagen. Daarnaast zegt het bedrijf ook dat de vooruitzichten van het nieuwe seizoen op het gebied van prijsvorming wat minder positief zijn. "Er zijn tekenen dat de suikerprijzen kunnen dalen. De redenen hiervoor zijn onder meer de toenemende productiecapaciteit in de EU en de import uit Oekraïne. Bovendien wordt verwacht dat de wereldmarktprijzen voor suiker gaan dalen. De markt is en blijft volatiel", zo luidt de verklaring uit het persbericht.
Suikernotering
Terug naar de suikermarkt dan zien we dat de dalende trend al is ingezet. Op 1 april stond de Londense termijnmarktnotering nog op $652 per ton witte suiker, maar sindsdien is deze flink gezakt. Londen sloot gisteren (maandag 27 mei) op $545,90 per ton en staat daarmee wel weer wat hoger dan het dieptepunt op 16 mei van $527 per ton. Het ruwe suikercontract in New York laat een vergelijkbare daling zien sinds 1 april.
Dat zowel de mondiale als de Europese suikermarkt onder druk staat is niets nieuws. Het aanbod op de wereldmarkt is het afgelopen jaar, mede door de recordhoge productie in Brazilië, fors toegenomen en maakte de matige producties in Azië voor een deel goed. Deze suikerproducties bleken toch ook niet zo ondermaats te zijn dan eerder werd verwacht. In Europa neemt de suikerproductie weer verder toe, na de matige bietenoogst van vorig jaar. Tevens zorgt de vrije invoer van Oekraïense suiker voor meer concurrentie op de Europese markt.
De scherpe daling op de suikernoteringen is er op dit moment wel uit, maar er zijn wel tekenen dat de notering verder kan zakken. In Brazilië wordt vroeger en meer suikerriet geoogst dan gebruikelijk, zo aan de start van het seizoen. Suikerassociatie Unica meldt dat Brazilië in de tweede helft van april 84% meer suiker produceerde dan een seizoen geleden en dat drukt onder andere de noteringen. Daarnaast is het geplante areaal afgelopen jaar toegenomen. Ook wordt er alweer naar het volgende oogstseizoen gekeken in Azië, waar naar verwachting hogere opbrengsten worden behaald dan in 2023/2024 het geval was. De moessonregens, waar onder andere Indiase suikerrietgebieden van profiteren, viel het afgelopen jaar juist tegen. Dit seizoen lijken de moessonregens gunstiger.
Mondiale suikerproductie neemt toe
De mondiale suikerproductie zal naar verwachting met 2,5 miljoen ton stijgen tot 186 miljoen ton in het komende seizoen 2024/25, zo meldt het Amerikaanse Landbouwministerie USDA in een rapport over de mondiale suikermarkt dat eind mei verscheen. In 2023/24 raamde het USDA de suikerproductie op 183,5 miljoen ton. Hoewel zij verwachten dat Brazilië minder zal produceren het komende jaar na hun recente recordproductie, maken landen als Thailand, India, China en Mexico dat ruimschoots goed. In het huidige seizoen haalden deze landen juist lagere suikerproducties.