Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer beperkt te zien in Europese opbrengstraming

28 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het JRC bevestigde in de mei-editie van het Mars-bulletin dat het nat is in onze contreien. Dat zal voor de meeste lezers niet als een verrassing komen. Wat wel opvalt, is dat het uitdagende groeiseizoen maar beperkt invloed heeft op de verwachte opbrengsten van de gewassen volgens het JRC. India stevent af op een bovengemiddelde neerslag in het komende regenseizoen. Dat kan daar voor een boost in de landbouwproductie zorgen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met €7,75 naar €269 per ton. De beurs in Chicago was gisteren gesloten vanwege Memorial Day.

Regen en wateroverlast, het groeiseizoen loopt in de Benelux, Noord-Frankrijk, Zuidwest-Duitsland, het VK, Ierland en Noord-Italië niet bepaald volgens het boekje. Dat wordt nog eens bevestigd in de mei-editie van het Mars-bulletin van het JRC, het wetenschappelijke bureau van de Europese Commissie. Het zaaien en poten van de voorjaarsgewassen loopt in deze regio vertraging op. De wintergranen staan er maar matig op door de natte omstandigheden. Vooral het wortelgestel van de planten is te weinig ontwikkeld en de beschikbaarheid van nutriënten is maar zozo volgens het JRC. Nu de temperaturen stijgen en het tegelijk vochtig blijft, is de ziektedruk hoog. Dat probleem wordt nog verergerd omdat boeren met de spuit amper het land op kunnen.

Meer naar het zuiden en oosten van de EU hebben boeren juist te kampen met een tekort aan water. In Oost-Duitsland, Polen en Zuid-Italië loopt het neerslagtekort verder op. De granen zijn daar goed door de winter gekomen, maar nu rond de bloei en korrelvulling wordt de potentieel goede opbrengst bedreigd door een tekort aan vocht.

Bovengemiddelde opbrengst
Met flinke gebieden die kampen met problemen zou je verwachten dat het JRC aan de voorzichtige kant is met de opbrengstraming. Dat is niet het geval. De gemiddelde tarweopbrengst is gelijk gebleven ten opzichte van de april-editie van het Mars op 5,71 ton per hectare. Vorig jaar werd volgens het JRC 5,60 ton gedrost en het vijfjarig gemiddelde staat op 5,65 ton per hectare. We steven dus af op een bovengemiddelde oogst.

De meest opvallende voorspelling is misschien wel die van de aardappelopbrengst. Het JRC schat de oogst in op 36,8 ton per hectare oftewel 4% boven het vijfjarig gemiddelde. België spant de kroon met een 5% hoger verwachte opbrengst, ondanks alle wateroverlast. Daar zou je kritische kanttekeningen bij kunnen plaatsen.

Regenseizoen
Het Indiase meteorologische instituut verwacht dat er meer regen dan gemiddeld zal vallen in de komende moesson. In het vier maanden durende jaargetijde dat begint in juni viel over de laatste vijftig jaar gemiddeld 870 millimeter. Het weerinstituut verwacht dat de komende maanden 106% van die neerslagsom valt. Voldoende regen tijdens de moesson is essentieel voor de Indiase landbouw. Circa 70% van het water dat nodig is voor de groei van de gewassen en voor het aanvullen van de reservoirs voor irrigatie valt in deze maanden.

Als de voorspelling klopt en er valt de komende maanden genoeg regen, kan dat de gewasopbrengsten in India een boost geven. Een goede oogst en daarmee voldoende aanbod van voedsel kan de inflatie omlaag brengen volgens experts. Afgelopen jaar viel er minder regen dan gemiddeld in India en dat kostte opbrengst van gewassen. Om de prijzen op de binnenlandse markt in de hand te houden stelde de Indiase regering exportbeperkingen in op onder andere tarwe, suiker, rijst en uien.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden