Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

China beperkt import om eigen boeren te beschermen

12 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De april-editie van het Wasde-rapport is uit. Grote afwijkingen ten opzichte van de verwachtingen van de handel waren er niet. De toon van het rapport wordt door analisten bearish genoemd. De olifant in de kamer - wat doen de opbrengsten in Brazilië na de tegenvaller met onder andere het weer - komt amper aan bod. China zorgde voor nog wat extra druk op de granenmarkt. Het land zou namelijk importbeperkingen voor maïs instellen om de eigen landbouw te beschermen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot afgelopen handelssessie €3,50 lager op €201 per ton. Op de CBoT deden de graanprijzen eveneens een stap terug. Tarwe verloor 1,2% en kwam daarmee uit op $5.51¾ per bushel. In maïs was de daling nog iets groter met 1,3%. Dat bracht de slotkoers op $4.28¾ per bushel. Soja leverde 0,5% in en kwam daarmee uit op $11.59¼ per bushel.

Gisterenavond Nederlandse tijd kwam het USDA met de april-editie van het Wasde-rapport. In grote lijnen komt het rapport overeen met hetgeen verwacht werd door analisten. Het USDA is alleen wel heel erg voorzichtig met het verlagen van de opbrengstverwachtingen.

Bijstelling binnen de range
De totale hoeveelheid tarwe (begin voorraad plus productie) die beschikbaar is dit seizoen wordt door het USDA met 0,6 miljoen verhoogd naar 1.058,4 miljoen ton. Het verbruik van tarwe is verhoogd met 1,1 miljoen ton naar 800,1 miljoen ton. De eindvoorraad van tarwe is verlaagd met 600.000 ton naar 258,3 miljoen ton. Als de prognose klopt, is de eindvoorraad 5% kleiner dan afgelopen seizoen en is het de kleinste eindvoorraad sinds seizoen 2015/16.

In de coarse grains (maïs, gerst, haver, etc.) heeft het USDA de beschikbare hoeveelheid dit seizoen verhoogd met 2,3 miljoen ton naar 1.505,1 miljoen ton. Maïs in Zuid-Afrika wordt apart genoemd. Door droogte vallen de opbrengsten daar tegen. In Argentinië en Mexico vallen de opbrengsten lager uit, maar op de oorzaak wordt niet nader ingegaan. In de EU is de opbrengst van maïs juist beter dan eerder verwacht. In soja heeft het USDA geen grote aanpassingen gedaan. De productie is wat verlaagd, maar ook het verbruik is naar beneden bijgesteld. De wereldeindvoorraad soja is met 100.000 ton verlaagd naar 114,2 miljoen ton. Geen schokkend verschil, kunnen we concluderen.

Voor de maïs- en sojaopbrengsten in Brazilië doet het USDA geen aanpassingen. De maïsoogst wordt geraamd op 124 miljoen ton en die van soja op 155 miljoen ton. De gemiddelde verwachting van de handel was voor publicatie van het Wasde-rapport dat de maïsopbrengst verlaagd zou worden naar 122,1 miljoen ton en de opbrengst van soja naar 151,7 miljoen ton. Volgens sommige analisten geeft het USDA door de opbrengstprognose ongewijzigd te laten ten onrechte een bearish signaal af. Verschillende Braziliaanse marktbureaus hebben namelijk wel de prognoses verlaagd.

Protectionisme China
China lijkt weer een nieuwe ronde annuleringen in te gaan. Chinese importeurs zouden vier of vijf schepen met maïs uit Oekraïne voor levering april en juni hebben geannuleerd. Dat melden althans anonieme bronnen bij Bloomberg. Het is niet uitgesloten dat er meer orders geannuleerd worden. Dat de Chinese importeurs af willen van eerdere afspraken heeft volgens Bloomberg te maken met maatregelen van de Chinese overheid om de eigen landbouw te steunen. In bepaalde regio's heeft de douane importeurs gevraagd de import van graan te beperken. Daarmee moet een overschot op de binnenlandse markt voorkomen worden. De achterliggende gedachte is dat de graanprijzen op de Chinese markt stijgen zo net voor de start van het nieuwe groeiseizoen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden