De rally op de tarwemarkt was maar van korte duur. Afgelopen handelssessie was het, zowel in Parijs als Chicago, een kwestie van consolideren. Er zijn wel bullish signalen in de markt, maar die zetten niet echt door. Gesteggel over biobrandstof drukte de stemming in maïs. In Argentinië werkt het weer voor maïs- en sojatelers niet helemaal mee.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 lager op €203,75 per ton. Op de CBoT blijft tarwe stabiel. Het maartcontract pluste ½ cent naar $5.83¼ per bushel. Maïs en soja leverde wat in. Maïs daalde met 1,8% naar $4.11 per bushel en soja 1,5%, om daarmee uit te komen op $11.60¾ per bushel.
In de VS zorgt China volgens sommige analisten voor een bodem in de tarwemarkt. Eind vorig jaar plaatste Chinese kopers een aantal grote orders voor tarwe in de VS. Exporteurs moeten de fysieke markt op om alle verkochte tarwe vast te leggen bij verkopers nu de leverdata dichterbij komen. Daarnaast neemt de markt mogelijk een voorschot op sancties van de VS tegen Rusland na de dood van de oppositieleider Alexei Navalny. Vrijdag zal de VS eèn sanctiepakket presenteren. Spelers op de markt sorteren er voorzichtig op voor dat Amerikaanse tarwe-exporteurs daar wel eens van zouden kunnen profiteren.
In Europa blijft de matige export als een donkere wolk boven de markt hangen. Volgens analisten houden de relatief grote voorraden het deksel op de tarwemarkt en zette de stijging van dinsdag daarom niet door volgens sommige analisten.
Biobrandstof
Het gebruik van ethanol gestookt uit maïs in biobrandstof blijft in de VS een heet hangijzer. De Amerikaanse minister van Landbouw, Vilsack maakt zich hard voor belastingvoordelen voor maïsethanol als duurzame vliegtuigbrandstof, zo liet hij eerder deze week weten. De regering Biden lijkt echter te neigen naar een strenger klimaatmodel. Ethanol uit maïs zou daardoor moeilijker aan de voorwaarden kunnen voldoen om in aanmerking te komen voor de belastingvoordelen voor duurzame brandstof.
De Argentijnse graanbeurs van Rosario heeft voor maïs en soja de opbrengstverwachting naar beneden bijgesteld. Voor soja is de oogstprognose met 2,5 miljoen ton verlaagd naar 49,5 miljoen ton. Dat is net onder de USDA-voorspelling van 50 miljoen ton. De verwachte maïsoogst is door Rosario verlaagd met 2 miljoen ton naar 57 miljoen ton. Dat is 2 miljoen ton hoger dan de voorspelling van het USDA. Later deze week worden er buien voorspeld in Argentinië. Dat is volgens enkele lokale bronnen hard nodig na warme droge weken.