De suikernoteringen op de termijnmarkten hebben de weg naar boven weer gevonden. Dat komt vooral door de ontwikkelingen in Azië. In Europa zijn de meningen verdeeld over de toegenomen suikerimport uit Oekraïne. Die leidt ook tot minder suikerafname uit ontwikkelingslanden, die concurrentie ondervinden van de Oekraïense suiker.
Suikerleveranciers uit Afrika, het Caribisch gebied en rond de Stille Oceaan roepen op de suikerstroom van Oekraïne naar Europa te beperken wegens marktverstoring. Het comité van suikergebruikers verdedigt de import op zijn beurt weer vanwege het structurele suikertekort in de EU. Op de mondiale suikermarkt zitten de noteringen weer in de lift.
De overkoepelende organisatie van suikerleveranciers uit Afrika, het Caribisch gebied, maar ook rond de Stille Oceaan (zoals de Fiji-eilanden en Papoea-Nieuw-Guinea) roepen de Europese Unie en Oekraïense toezichthouders op om de suikerstroom van Oekraïne naar Europa te beperken. Zij geven aan dat dit tot een verstoring leidt van de EU-markt en de leveringen van ontwikkelingslanden onder partnerovereenkomsten zoals het Everything but Arms-initiatief (EBA) dwars zit.
Deze landen bevoorraden naast Brazilië normaliter een groot deel van de Europese en Britse markt met suiker. Door de sterk toegenomen import van suiker uit Oekraïne kunnen deze landen minder exporteren naar Europa en ontstaat er concurrentie. De import van Oekraïense suiker is sinds juni 2022 met twintig keer toegenomen tot 412.900 ton. Die volumes kunnen de komende maanden verder toenemen doordat Oekraïne fors heeft uitgebreid in de suikerbietenteelt, wat resulteert in een hogere suikerproductie. Oekraïense telers hebben meer ingezet op de teelt vanwege de hogere winstgevendheid.
Tekort blijft ondanks groeiende import
Door de grote hoeveelheden suiker uit Oekraïne zien de landen die onder het EBA-initiatief en andere economische overeenkomsten vallen, hun eigen exportvolumes terugvallen. Daarmee worden de inkomsten voor deze landen verstoord. Europese voedingsmiddelen- en drankenbedrijven verdedigen op hun beurt de suikerimport uit Oekraïne weer, gelet op het structurele suikertekort van de EU en de torenhoge prijzen die heersen op het moment. "Zelfs met de grote toename van de import van suiker uit Oekraïne, is er in de EU nog steeds een tekort aan aanbod van de zoetstof voor de industrie van zoetwaren en andere producten". Dat stelt het Comité van Europese suikerverbruikers (CIUS). Dat vertegenwoordigt circa 70% van de jaarlijkse suikerproductie in Europa.
Suikernotering weer in de lift
Op de wereldmarkt zit suiker sinds het nieuwe jaar weer in de lift, na eerdere sterke prijsdaling eind 2023. Deze trend heeft vooral te maken met tegenvallende opbrengsten wegens droogte in Azië, waar de mondiale suikermarkt nu meer de ogen op heeft gericht. Ook Australië verwacht een lagere suikerproductie. De afgelopen maanden was het vooral Brazilië dat bleef verbazen met indrukkende suikerproducties, maar daar is het verwerkingsseizoen nu voorbij. Het betekent nu niet dat de rol van Brazilië op de suikermarkt is uitgespeeld. Integendeel zelfs, want de bovengemiddelde exportvolumes suiker blijven de wereld de komende maanden bereiken.
Recente cijfers van de Indiase suikerfabrieken-federatie (ISMA) melden dat de totale suikerproductie 14,9 miljoen ton is. Dat is 7% lager ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Procentueel gezien valt dat misschien mee, maar ook vorig jaar lag de suikerproductie al bijzonder laag, met een exportquota van rond de 6 miljoen ton suiker tot gevolg. Tot op heden geldt het exportverbod van toen nog steeds, waardoor India geen suiker exporteert.
De ontwikkelingen in Azië door droogte zijn terug te zien op de termijnmarkten suiker. Zowel het witte suikercontract in Londen als het ruwe suikercontract in New York zijn afgelopen dagen verder gestegen. Daarbij laat de beurs in Londen de grens van $600 per ton al een heel eind achter zich. Op het moment van schrijven (dinsdagmiddag 23 januari) staat de notering op $665 per ton.
Ook Mexico heeft last van droogte, meldt de toonaangevende suikerhandelsgroep Czarnikow. Volgens nieuwe schattingen verwacht zij dat de Mexicaanse suikerproductie in 2023/24 zal dalen tot 4,7 miljoen ton suiker. Dit is het laagste niveau in tien jaar tijd. Ook is dat een stuk lager dan de raming van 5 miljoen ton van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).