Europa heeft moeite om de concurrentie met relatief goedkope tarwe uit Rusland het hoofd te bieden. Het binnenslepen van een order uit Algerije is daarom best een opsteker voor de Europese exporteurs. De relatie met Oekraïne blijft een lastige als het gaat om de handelsbelangen. In Polen zijn protesten opgeschort maar in Roemenië wil het nog niet rustiger worden.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot €2,25 lager op €214,50 per ton. Ook op de CBoT sloten de granen in het rood. Tarwe leverde het meest in en sloot 2,3% lager op $5.82 per bushel. Maïs sloot 0,8% lager op $4.43½ per bushel. Soja liet een bescheiden plusje zien en sloot 0,2% hoger op $12.27¼ per bushel.
De prijs voor Zwarte Zee tarwe staat iets onder druk. Ikar verlaagde de notering met $2 naar $242 per ton. Europa lijkt de concurrentie met Rusland in de tarwemarkt beter aan te kunnen dan een paar weken geleden. Algerije heeft volgens verschillende bronnen 500.00 tot 650.000 ton tarwe gekocht. Details daarover zijn niet gepubliceerd, maar verschillende bronnen melden dat het om leveranciers gaat uit de EU. Deels zijn dat lidstaten aan de Zwarte Zee en deels exporteurs uit Frankrijk. Er zou geen tarwe uit Rusland gekocht zijn.
Ten opzichte van vorige seizoen hebben de Europese exporteurs nog wel een inhaalslag te maken. Volgens de nieuwste cijfers heeft de EU dit seizoen 16,9 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Dat is 7% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Een zwakke vraag naar tarwe op de wereldmarkt krijgt volgens enkele analisten de overhand. Een sterke dollar zoals nu het geval helpt de Amerikaanse exporteurs daarbij niet. De druk op de tarwemarkt strookt niet met het Wasde-rapport van afgelopen vrijdag waarin het USDA een bullish signaal afgaf voor tarwe in de eerste volle handelsdag na het uitkomen van het rapport.
Onrust aan de grens
De kou tussen de oostelijke EU-lidstaten en Oekraïne over de graanimport is nog niet uit de lucht. In Polen hebben Poolse chauffeurs hun blokkades aan de grens gisteren beëindigd na toezeggingen van de Poolse regering. Volgens bronnen wordt er achter de schermen gewerkt aan een licentiesysteem voor Oekraïne. "We kunnen Oekraïne helpen zonder schade te veroorzaken bij Poolse boeren en bedrijven", citeert Reuters een anonieme Poolse overheidsfunctionaris. In Roemenië laaien de protesten juist op. Vandaag is er een nieuwe blokkade aan de Roemeens-Oekraïense grens en zijn er protesten aan de randen van de hoofdstad Boekarest. De protesten in Roemenië zijn niet centraal georganiseerd en dat maakt onderhandelen voor de Roemeense regering lastig. Aan tien landbouworganisaties heeft het Roemeense ministerie maandag toezeggingen gedaan. Desondanks gaan de protesten door. Met transportorganisaties wordt nog onderhandeld.