Tarwe stond afgelopen handelssessie zowel in Parijs als Chicago wat onder druk. De markt kreeg niet veel steun van de laatste weerberichten die voor graantelers in het noorden van de VS niet gunstig zijn. Verder zijn de prognoses die analisten bezighouden. Het International Grains Council kwam gisteren met de oogstverwachting voor tarwe en het Wasde-rapport staat vanavond op de rol.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,25 lager op €218,25 per ton. Op de CBoT zat tarwe eveneens in mineur. Het maartcontract sloot 1,1% lager en kwam daarmee uit op $6.03¾ per bushel. Maïs en soja bewogen zijwaarts. Maïs sloot 0,3% in de min, wat de slotkoers op $4.57¾ bracht. Het maartcontract soja op de CBoT sloot onveranderd op $12.36½ per bushel.
Het International Grains Council (IGC) heeft de wereld-tarweproductie in seizoen 2023/24 naar boven bijgesteld tot 788 miljoen ton. Dat is 1 miljoen ton meer dan in de vorige prognose uit december. Vorig seizoen werd er nog 804 ton tarwe geoogst. Het verbruik van tarwe dit seizoen wordt geraamd op 804 miljoen ton en dat is gelijk aan de decemberraming van het IGC. De geschatte eindvoorraad tarwe komt volgens het IGC uit op 266 miljoen ton, 2 ton meer dan in de vorige prognose.
Extreme kou
In de VS is het weer voer voor discussie in de graanhandel. Komend weekend en begin volgende week worden zeer lage temperaturen voorspeld in grote delen van de VS. In de cornbelt en op de zuidelijke prairies zit ook sneeuw in de verwachting. Dat is lastig voor mestveehouders die de koeien moeten voeren en voor bijvoorbeeld het verkeer, maar voor de wintertarwe is een beschermende sneeuwdeken broodnodig tegen te extreme kou die wordt voorspeld. Op de noordelijke prairies ontbreekt de sneeuw en zou de nodige tarwe uit kunnen vriezen als onderstaand temperatuurkaartje klopt (de temperatuur is in Fahrenheit, 0°F is circa -18°C). Door de doorgaans beperkte sneeuwval en hoge kans op lage temperaturen wordt er in de noordelijk prairies overigens minder wintertarwe gezaaid dan verder in het zuiden.
Voor maïs en soja vinden analisten het lastig in te schatten waar het USDA mee komt in de januari-editie van het Wasde-rapport, dat vanavond Nederlandse tijd uitkomt. Vooral wat betreft Zuid-Amerika is het tasten in het duister. Verschillende marktbureaus hebben flink gesneden in de geprognosticeerde sojaopbrengst de laatste weken. Dat het USDA dat ook gaat doen ligt in de lijn der verwachting, maar hoe groot die aanpassing wordt is een grote verrassing.