Koning Winter heeft zich nog weinig laten zien dit seizoen, maar daar lijkt nu verandering in te komen. Niet alleen in Nederland wordt kouder weer voorspeld maar ook in Oost-Europa en in de VS. Telers in India zaaien dit seizoen naar verwachting meer tarwe dan afgelopen seizoen. Als het weer meewerkt zou dat kunnen resulteren in een recordoogst. In Brazilië werd met smart gewacht op regen. Nu komt er neerslag en is het weer niet goed.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2 hoger op €221,25 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 2,2% hoger en kwam daarmee uit op $6.13½ per bushel. Maïs bewoog vooral zijwaarts afgelopen handelssessie en noteerde uiteindelijk een bescheiden plusje van 0,3% om te sluiten op $4.66½ per bushel. Het maartcontract soja deed een stapje terug en sloot 0,8% lager op $12.67½ per bushel.
De stemming op de tarwemarkt is afgelopen handelssessie gekanteld en spelers kijken voorzichtig naar boven. Toeval of niet, valt dat samen met de voorspellingen voor kouder weer volgende week in het zuidwestelijke deel van Rusland en het noordoosten van Oekraïne, belangrijke teeltregio's voor wintergraan. Ook in de VS voorspellen de weerberichten kouder weer. Schade aan tarwe door uitwinteren zou mee kunnen vallen. Met de lagere temperaturen wordt namelijk ook sneeuw verwacht dat de gewassen beschermt.
Jordanië heeft gisteren een tender gesloten voor de aankoop van 120.000 ton tarwe. Volgens bronnen uit de handel zou de scherpste inschrijving op $276,75 per ton C&F (franco) zijn. Er zijn aanwijzingen dat Jordanië binnenkort met een tweede tender voor 120.000 ton tarwe komt.
Areaaluitbreiding in India
India ligt op koers een recordtarweoogst binnen te halen. Dat maakte het Indiase ministerie van Landbouw deze week bekend. De totale opbrengst zou op 114 miljoen ton uit kunnen komen in seizoen 2023/24. Het vorige record werd aflopen seizoen neergezet op 110,55 miljoen ton. Er wordt nog tarwe gezaaid in India, maar de verwachting is dat het areaal groter uitvalt vergeleken met vorig seizoen. Als het weer een beetje meewerkt en het groeiseizoen gemiddeld verloopt, zou een recordoogst binnengehaald kunnen worden.
Boeren in het droge westelijke en centrale deel van Brazilië vragen zich inmiddels af of de regen die de laatste week gevallen is en die voor de komende dagen wordt voorspeld een vloek of een zegen is. Voor de maïs die nog gezaaid moet worden is het antwoord helder, vocht was hard nodig om het gewas aan de gang te krijgen. Voor soja is het ingewikkelder. De vroeg/op tijd gezaaide soja heeft flink te lijden gehad onder gebrek aan vocht. Het gewas is echter snel aan het afrijpen. De regen doet voor de opbrengst niks. Sterker nog, de kwaliteit wordt er eerder slechter op door de nattigheid in deze fase van de groei. De laat gezaaide soja kan overigens wel profiteren van het vocht.