Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Graanexporteurs uit de VS hebben een topweek

15 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

In Nederland wil het met de formatie van een nieuw kabinet nog niet erg vlotten. Dat een nieuwe politieke wind geen omslag op alle terreinen betekent, blijkt wel in Polen, waar de regering van Tusk vasthoudt aan de handelsbeperkingen voor graan uit Oekraïne. Valutaschommelingen zorgen voor tegengestelde bewegingen op de granenmarkt in Parijs en Chicago.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot €4,50 lager op €223 per ton. Op de CBoT steeg tarwe met 1,7% naar $6.15¾ per bushel. Maïs bewoog vooral zijwaarts afgelopen handelssessie en sloot uiteindelijk ¼ cent lager op $4.79¼ per bushel. Soja sloot 0,5% hoger op $13.14 per bushel.

Polen heeft een nieuwe regering zonder de rechts-conservatieve Pis-partij. Het beleid ten opzichte van de import van landbouwproducten uit Oekraïne wordt niet gewijzigd. "Ik zal alles doen om het huidige embargo in stand te houden", citeren verschillende Poolse media de nieuwe minister van Landbouw, Czeslaw Siekierski. Onder de huidige regeling mag Oekraïne bepaalde landbouwproducten waaronder tarwe niet exporteren naar Polen en andere oostelijke lidstaten. De doorvoer van deze goederen is overigens wel toegestaan.

Veel vraag naar tarwe uit de VS
Tarwe-exporteurs in de VS hebben een zeer goede week achter de rug. Dat kwam niet als verrassing overigens na de grote Chinese belangstelling voor Amerikaanse tarwe. Het totaal van verkopen voor de export komt voor de week eindigend op 7 december uit op 1,5 miljoen ton. Dat is het grootste weekvolume sinds 2007. De staatsgraaninkoper van Saoedi-Arabië GFSA heeft gisteren een tender opgesteld voor 715.000 ton maaltarwe. Beoogde leverdata zijn februari en maart. Japan heeft volgens enkele bronnen ruim 100.000 ton tarwe in Canada en de VS gekocht.

In de VS werkt de dollarkoers een handje mee voor de graanexporteurs. Door een daling van koers is de Amerikaanse tarwe aantrekkelijker geworden op de wereldmarkt. In de EU is juist het omgekeerde aan de hand. De Matif staat wat onder druk omdat handelaren ongerust zijn over een te sterke euro. Waar de Europese exporteurs wel moed uit putten is dat Rusland de bodem in de tarwemarkt gevonden lijkt te hebben en niet verder in prijs wil zakken. Aanbod tegen scherpe prijzen uit het Zwarte Zeegebied heeft de export uit de EU bepaald geen goed gedaan, stellen verschillende analisten.

Twijfel
In Argentinië is de tarweoogst voor 55% afgerond volgens de graanbeurs van Buenos Aires. Na de onduidelijkheid over het exportbeleid van de nieuwe Argentijnse regering zaait nu de beurs van Buenos Aires onrust. De conditie van maïs is volgens de beurs verbeterd met 40% van het areaal goed of excellent tegen 36% vorige week. Soja ging er juist op achteruit naar 30% goed of excellent van 35% in de vorige publicatie. Dat is moeilijk met elkaar te rijmen. Buenos Aires schrijft dat dat 49% van het geplande maïsareaal gezaaid is. De graanbeurs van Rosario schat overigens dat 60% van de maïs al in de grond zit.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden