Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Na droogte is Australië nu in de ban van stortbuien

30 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Na de bodem verkend te hebben zit tarwe voor de tweede dag op rij in de lift. Potentiële extra vraag uit Noord-Afrika werkt vooral op de Matif door. In Australië zorgen hevige buien nu voor problemen bij graantelers in een seizoen dat tot nog toe werd gekenmerkt door droogte. Maïs stond wat onder druk door ontwikkelingen op de oliemarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,75 hoger op €219,75 per ton. Op de CBoT steeg tarwe met 2,3% naar $5.56 per bushel. Soja bewoog zijwaarts en sloot ½ hoger op $13.47 per bushel. Maïs sloot 0,4% lager en komt daarmee uit op $4.49¾ per bushel.

Marokko heeft een plan gepresenteerd om in de eerste vier maanden tarwe-import tot 2,5 miljoen ton te subsidiëren. De Marokkaanse overheid ziet zich hiertoe genoodzaakt om over voldoende tarwe te beschikken na een tegenvallende oogst in eigen land. Analisten noemen dit een stimulans voor de Europese export die tot nog toe wat tegen blijft vallen.

Oneerlijke concurrentie
De export van graan vanuit Oekraïne naar de EU blijft een heikel punt. Na de Poolse telers die in protest kwamen tegen de instroom van relatief goedkoop graan uit Oekraïne, zijn het nu de transporteurs die het stokje hebben overgenomen. Poolse transporteurs klagen dat Oekraïense bedrijven niet alleen ritten tussen Oekraïne en Polen doen, maar vervolgens ook transporten verder de EU in tegen lager tarieven. Poolse chauffeurs hebben grensovergangen tussen Polen en Oekraïne geblokkeerd. Volgens de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean zijn de blokkades volstrekt onacceptabel. "Hoewel ik het recht van het volk om te protesteren steun, kan de hele EU - en niet te vergeten Oekraïne, een land dat momenteel in oorlog is - niet gegijzeld worden door onze buitengrenzen te blokkeren", aldus Valean. Verder hekelt ze de rol van de Poolse autoriteiten die volgens haar niets doen om de wet te handhaven aan de grens. De Europese Commissie houdt zich het recht voor om in te grijpen om te waarborgen dat de regels worden gehandhaafd en de wet wordt nageleefd. De Poolse chauffeurs die sinds 6 november protesteren eisen dat het vergunningensysteem weer wordt ingevoerd, uitgezonderd voor humanitaire en militaire goederen. De transportvergunningen zijn vorig jaar na de Russische inval geschrapt door de EU.

Na zonneschijn regen
Stevige regenbuien hebben in het Zuidoosten van Australië voor schade aan de gewassen gezorgd. In delen van New South Wales viel in een etmaal meer dan 200 millimeter en in Victoria viel plaatselijk meer dan 80 millimeter volgens de Australische meteorologische dienst. Volgens lokale bronnen zou door de buien circa 100.000 ton tarwe verloren kunnen gaan en ongeveer 1 miljoen ton in klasse verlaagd worden naar voertarwe. Het groeiseizoen in Australië stond tot nu toe vooral in het teken van hitte en droogte. De opbrengstprognoses zaten in de lijn van 25 tot 28 miljoen ton tarwe, afgezet tegen 40 miljoen ton vorige seizoen. Door het droge seizoen gingen analisten er wel vanuit dat het met de kwaliteit van de tarwe in Australië wel goed zou komen.

Maïs kreeg in de VS gisteren een tikje van een tegenvallende ethanolproductie. Met 1.011 vaten zakte de productie naar het laagste niveau in zeven weken. Dat past overigens in het patroon op de Amerikaanse oliemarkt waar de vraag naar benzine afgelopen week met 3% daalde vergeleken met de voorgaande week. Met relatief grote voorraden en een vraag die niet overdreven groot is, zijn er weinig bulls in de Noord-Amerikaanse maïsmarkt. De grote onzekere factor blijft echter Zuid-Amerika waar het weer niet meewerkt voor zowel de maïs- als sojateelt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden