Zorgen over onrust in het Zwarte Zeegebied hebben aan invloed op de granenmarkt ingeboet, kunnen we stellen na de lauwe reactie op de Russische aanval op Odessa. Dat kan deels verklaard worden door nieuwe exportroutes. De alternatieve routes zijn overigens niet vrij van obstakels. Na de boeren zijn het nu de Poolse vrachtwagenchauffeurs die in protest komen tegen concurrentie uit Oekraïne. Soja blijft behoorlijk volatiel en hier zijn het vooral de ontwikkelingen in Zuid-Amerika die hun stempel op de markt drukken.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,50 lager op €224 per ton. Op de CBoT bewogen tarwe en maïs vooral zijwaarts afgelopen handelssessie. Tarwe sloot 0,1% hoger op $5.55¾ per bushel. Maïs leverde 0,3% in om uit te komen op $4.68¾ per bushel. Soja was vergeleken met de granen veel meer actie. In Chicago sloot soja 1,6% lager op $13.56½ per bushel. Vandaag is de CBoT gesloten vanwege Thanksgiving Day.
De tarwekoersen lieten afgelopen handelssessie zowel in Parijs als Chicago geen grote verschuivingen zien. Dat is in zekere zin opmerkelijk te noemen. Dinsdag laat kwamen berichten naar buiten over een nieuwe Russische aanval op de haven van Odessa. Volgens analisten een herinnering aan de oorlogsdreiging die nog steeds als een donkere wolk boven het Zwarte Zeegebied hangt. Nog niet zo lang geleden zou daar een duidelijke reactie op de granenmarkt op volgen. De afgelopen dagen was dat echter nauwelijks het geval.
Dat zal deels komen door andere exportroutes die voor het graan uit Oekraïne ontwikkeld zijn. Een voorbeeld daarvan is de export via de Donau. De Roemeense havenautoriteit van Constanta meldde gisteren dat er in de eerste tien maanden van dit jaar een recordhoeveelheid van 29,4 miljoen ton graan is overgeslagen. Daarvan was circa 40%, oftewel 11,7 miljoen ton afkomstig uit Oekraïne. Ter vergelijking: in heel 2022 was dat 8,6 miljoen ton.
Nieuwe protesten
De Oekraïense export per vrachtwagen over land loopt deze maand minder voorspoedig. De export in de eerste twintig dagen van november loopt 5,2% achter vergeleken met dezelfde periode in oktober, meldt Reuters op basis van bronnen uit de handel. De oorzaak zijn wegblokkades van Poolse vrachtwagenchauffeurs. Na de protesten van boeren in Polen tegen de instroom van relatief goedkoop graan uit Oekraïne zijn het nu chauffeurs die vinden dat de Poolse regering niets doet tegen het verlies van werk aan buitenlandse transportbedrijven. Dit speelt overigens alleen bij de uitvoer van Oekraïne naar Polen. Bij de landsgrenzen met Roemenië, Hongarije en Moldavië blijft de export stabiel.
Grotere sojaoogst
In maïs, maar vooral soja deden koersen een stapje terug door regen in de droge regio's in Brazilië. Dat geeft net wat lucht voor de gewassen die daar volgens lokale bronnen staan te kwarren. De problemen met droogte zijn niet uit de lucht. Volgende week keer het droge warme weer terug volgens de weersvoorpellers. AgroConsult schat de Braziliaanse sojaoogst op 161,6 miljoen ton. Dat is net onder de 163 miljoen ton die het USDA verwacht. Opmerkelijk is dat AgroConsult verwacht dat het areaal met 2,9% groeit vergeleken met vorig jaar. De totale sojaoogst in de grote producenten in Zuid-Amerika (Argentinië, Bolivia, Brazilië, Paraguay en Uruguay) wordt door AgroConsult op 228,6 miljoen ton geschat dit seizoen tegen 193,7 miljoen ton vorig seizoen.