Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

USDA is aan het goochelen met oogstcijfers granen

10 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Hét nieuws op de granenmarkt is de nieuwe editie van het Wasde-rapport. De toon is deze maand bearish voor zowel de granen als de oliehoudende zaden. Dat kwam vooral voor de tarwe onverwachts. Naast het nieuws uit de VS geven de recente ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied stof tot nadenken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif zakte gisteren met €2,50 en sloot op €233,25 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 1,9% in en kwam daarmee uit op $5.80¾ per bushel. Maïs liet een vergelijkbare beweging zien en sloot 1,7% in de min op $4.68 per bushel. Soja zit op de dezelfde lijn en sloot 1,6% lager op $13.27¾ per bushel.

De novembereditie van de Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw dat gisterenavond Nederlandse tijd uitkwam, is licht bearish van toon. De totale hoeveelheid tarwe beschikbaar dit seizoen komt volgens het USDA uit op 1.051,5 miljoen ton. Dat is 0,6 miljoen ton meer dan in de vorige editie van het rapport. De aanpassing is het geval van een grotere beginvoorraad die lagere productie meer dan goedmaakt. De tarweproductie is overigens met 1,5 miljoen ton verlaagd naar 782 miljoen ton. Onder meer voor Argentinië, India, Kazachstan, het VK en Brazilië zijn de tarweopbrengsten verlaagd. Het totale verbruik van tarwe is nagenoeg gelijk gebleven op 793 miljoen ton. De verwachte eindvoorraad voor seizoen 2023/24 is met 0,6 miljoen ton verhoogd ten opzichte van de oktobereditie van het Wasde-rapport naar 258,7 miljoen ton.

VS dorst meer maïs
In de coarse grains (maïs, gerst enz.) zijn zowel productie als eindvoorraad verhoogd. De maïsoogst in de VS is met 170 miljoen bushel opgeschroefd naar 15,2 miljard bushel (circa 386 miljoen ton). De gemiddelde opbrengst komt in de VS uit op 174,9 bushel per acre tegen 173 bushel per acre in het vorige rapport. Dit kwam voor veel analisten toch wel als een verrassing. Wereldwijd zijn onder meer de opbrengsten van de voergranen voor Oekraïne, Rusland, Birma en Paraguay verhoogd. De verwachte eindvoorraad coarse grains is met 2,6 miljoen ton naar boven bijgesteld tot 315 miljoen ton.

De wereldwijde sojaproductie is met 0,9 miljoen ton verhoogd naar 400,4 miljoen ton. De totale productie van oliehoudende zaden is met 2,1 miljoen verhoogd naar 661,5 miljoen ton. De eindvoorraad oliehoudende zaden is met 0,5 miljoen ton naar beneden bijgesteld tot 131,4 miljoen ton.

Vrachttarieven schieten omhoog
Oekraïne zegt dat ondanks de raketaanval eerder deze week op het koopvaardijschip dat onder Liberiaanse vlag vaart de humanitaire corridor gewoon in bedrijf blijft. Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn er sindsdien zes schepen vertrokken uit de haven van Odessa en hebben de vaartuigen in totaal 230.000 ton agrarische goederen aan boord. Helemaal zonder gevolgen is de aanval niet gebleven. Persbureau Reuters meldt vandaag dat de tarieven voor zeevracht van of naar Oekraïne met circa $20 per ton zijn gestegen. Daarnaast zijn reders terughoudend en laten ze hun schepen liever niet varen in deze regio met verhoogd veiligheidsrisico.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden