Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Oekraïne vordert gestaag met najaarswerk

25 Oktober 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Tarwe stond afgelopen handelssessie onder druk in Parijs en Chicago. In Europa is het de tegenvallende export die op de markt drukt. Europese exporteurs voelen concurrentie uit het Zwarte Zeegebied. In de VS zijn het verbeterde groeiomstandigheden die de markt niet onberoerd laten. In Zuid-Amerika is er weinig sprake van een omslag in het weer. Daar lijkt op korte termijn nog geen verandering in te komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren €3,25 lager op €234,50 per ton. Op de CBoT stonden de graankoersen eveneens onder druk. Tarwe leverde 1,2% in en kwam uit op $5.80½ per bushel. Maïs liet een vergelijkbaar beeld zien en sloot 1,3% in de min op $4.84 per bushel. Soja zat afgelopen handelssessie wel in het groen en pluste 0,7% naar $12.95¼ per bushel.

De Europese graanexport blijft achter lopen op vorig seizoen. Tot en met 22 oktober heeft de EU 9,33 miljoen ton tarwe uitgevoerd. Dat is 22% minder dan in dezelfde periode vorig seizoen. De import van tarwe komt wel hoger uit, namelijk op 2,72 miljoen ton. Een toename van 37% vergeleken met vorig seizoen. Ruim de helft daarvan, 1,69 miljoen ton, komt uit Oekraïne. Vorig seizoen werd er 1,09 miljoen ton uit Oekraïne geïmporteerd in deze periode. De import van maïs valt met 5,45 miljoen ton 40% lager uit dan vorig seizoen. De import van soja is met 3,35 miljoen ton ongeveer gelijk aan vorig seizoen toen de teller op 3,44 miljoen ton stond.

Belang bij export
Rusland en Oekraïne zijn volgens experts de belangrijkste reden dat de graanexport uit de EU trager loopt vergeleken met vorig seizoen. Vooral Rusland stunt behoorlijk met de prijzen en kaapt daarbij klanten weg voor de neus van Europese exporteurs. Dat is wel tegenstrijdig met het beleid dat het Kremlin voorstaat met hogere minimumprijzen. In een aantal recente tenders zat Rusland aan de hoge kant met de inschrijvingen. In private deals hebben handelaren toch een andere strategie, zo kunnen we onderhand wel vaststellen. SovEcon schat de Russische tarweoogst voor seizoen 2022/23 in op 91,4 miljoen ton. Dat is weliswaar 12,8 miljoen ton minder dan vorig seizoen, maar nog steeds een bovengemiddelde oogst. Rusland heeft dus ook een duidelijk belang om de export in de benen te houden.

Voor het komende seizoen hebben Oekraïense boeren 79% van het geplande areaal wintertarwe gezaaid volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw. in totaal is 79% van het areaal wintergewassen gezaaid. Dan hebben we het over een areaal van circa 5 miljoen hectare. In de VS is er regen gevallen op de zuidelijke prairies. Dat is het wintertarwegebied in Amerika. Verbeterde groeiomstandigheden drukte afgelopen handelssessie dan ook op de prijsontwikkeling op de beurs in Chicago.

Krappe sojavoorraad
Soja had de wind in de zeilen door nieuws uit Zuid-Amerika. De slechte sojaoogst in Argentinië zorgt voor problemen bij de sojaverwerkers in het land. Er doen geruchten de ronde dat verwerkers in november uit de werkvoorraad zouden kunnen lopen. De verwerking van soja en de export van schroot zakt volgens verschillende prognoses al naar het laagste punt in tien jaar. Voor de komende oogst wil het weer ook niet erg meewerken. Voor eind deze week worden er verspreide buien voorspeld in Brazilië, maar dat zet volgens analisten geen zoden aan de dijk om het droogteprobleem te verhelpen. In het zuiden van Brazilië is het te nat terwijl het in het noorden van het land en in Argentinië droog blijft.

Bron: USDA
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden