Op de termijnmarkten was het slechts een kwestie van wat plussen en minnen in de afgelopen handelssessie. Op de fysieke markt valt op dat de prijzen voor Russische tarwe onder druk staan, ondanks pogingen van het Kremlin de minimum prijs op te schroeven. De oogst van maïs en soja heeft weinig last gehad van de regen vorige week en Abu Dhabi is geïnteresseerd in Egyptische landbouwgrond.
Het decembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren uiteindelijk onveranderd ten opzicht van vrijdag op €237,25 per ton. In Chicago deden de granen een stapje terug. Tarwe kwam 0,4% lager uit op $5.77¼ per bushel en maïs verloor 0,7% om uit te komen op $4.90 per bushel. Soja sloot wel in het groen op de CBoT in steeg met 0,5% naar $12.86¼ per bushel.
De regen van vorige week in de VS heeft de oogt van maïs en soja maar beperkt geraakt in het land zo blijkt uit de update van het wekelijkse Crop Progress rapport. Van de maïs is 45% van het areaal geoogst. Het vijfjarige gemiddelde voor deze periode staat op 42%. Met de oogst van soja lopen de telers in de VS nog wat verder voor met 62% gedorst tegen 52% in het vijfjarige gemiddelde. Van het geplande areaal wintertarwe is 68% gezaaid en dat is exact gelijk aan het vijfjarige gemiddelde. De ontwikkeling van de tarwe loopt wel iets achter met 39% dat boven staat tegen 43% in het vijfjarige gemiddelde. Alleen in Californië staat nog geen tarwe boven. Vorig jaar lag dat percentage op 2% in Californië.
De neerslag van afgelopen week is komt wel terug in de cijfers over droogte van het USDA. 47% van het landbouwareaal in de VS heeft te weinig of veel te weinig vocht in de teeltlaag vergeleken met 50% vorige jaar deze tijd.
De prijs voor Russische tarwe in het Zwarte Zee gebied staat iets onder druk. Marktbureau Ikar zet de indicatieprijs deze week op $225 per ton FOB (op het schip geleverd). Dat is $5 lager dan vorige week. De Russische export kwam vorige week volgens de data van SovEcon uit op 1 miljoen ton.
Interesse in grond
Egypte speelt een opvallende rol in de granenmarkt op het moment. In een interview bij Bloomberg gaf de Egyptische minister van financiën op korte termijn te beginnen met indekken (hedging) van tarwe. Vandaag komt Reuters met het nieuws dat agroconcern Al Dahra in gesprek is met Egypte over de aankoop van landbouwgrond in Toshka. Al Dahra is voor de helft eigendom van Abu Dhabi. Volgens één van de bronnen van Reuters zou het gaan om 210.000 hectare dat gekocht zou worden of waarover afspraken voor langdurige pacht gemaakt zouden worden. Volgens een andere bron van het persbureau zou het om de helft van het areaal gaan. Met de deal zouden mogelijk honderden miljoenen gepaard gaan. Dat geld kan de Egyptische regering goed gebruiken. Het land is afhankelijk van voedselimport en slechts 4% van het landoppervlak wordt gebruikt voor landbouw.
Het project om de woestijn bij Toshka gebied in Egypte verder te ontwikkelen voor de landbouw is niet nieuw en loopt al sinds de jaren '90. Het is tot nu toe geen onverdeeld succes ondanks grote investeringen van zowel de Egyptische overheid als van financiers uit de Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. Er is ook de nodige kritiek op het project. Milieugroeperingen maken zich zorgen over de onttrekkingen van water. Vanuit ander hoek wordt Al Dahra verweten te veel op de export gericht te zijn in plaats van het produceren van voedsel voor de lokale markt.