Het beeld op de granenmarkt was wisselend afgelopen handelssessie. Droogte in Australië en Argentinië gaf de markt steun. Een meevaller in Rusland is daarentegen wat bearish voor de markt. Het effect van de oorlog in Israël is tot nu toe wat beperkt op de granenmarkt. Als die oorlog invloed krijgt, is dat op indirecte wijze volgens analisten.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met €3 naar €237,25 per ton. Op de CBoT zat tarwe ook iets in de lift. Het decembercontract pluste in Chicago 0,8% om te sluiten op $5.72¾ per bushel. Maïs en soja leverden wat in. Maïs zakte met 0,8% naar $4.88¼ per bushel en soja noteerde een beperkte min met 0,1% naar $12.64¼ per bushel. De beste typering van de granenmarkt op het moment komt misschien wel van de beurs Groningen met de opmerking 'lusteloze markt' bij de notering deze week.
De granenmarkt krijgt wat tegenstrijdige signalen op het moment. In Australië en Argentinië kampen graantelers met droogte. Argentijnse boeren zijn daarom zeer terughoudend met voor de oogst verkopen van tarwe en in Australië zijn het de verlaagde oogstprognoses die steun in de markt geven. Marktbureau Ikar verhoogde gisteren de oogstverwachting voor graan met 1,2 miljoen ton ten opzichte van de vorige voorspelling naar 141,2 miljoen ton. De verhoging komt grotendeels door betere opbrengsten in de maïs. De prijs voor Zwarte Zeetarwe is met $5 gedaald naar $230 per ton FOB (op het schip geleverd) volgens Ikar. De weekexport van Rusland komt volgens SovEcon uit op 880.000 per ton. Dat is een flinke stap terug vergeleken met de 1,22 miljoen ton een week eerder. Met 850.000 ton is tarwe veruit de grootste groep in de graanexport.
Oorlog heeft vooral indirect effect
De invloed van de oorlog in Israël op de granenmarkt valt tot nu toe mee. Beide landen zijn zowel qua productie als verbruik geen grote spelers op de wereldmarkt. Het is alleen absoluut geen zekerheid dat er geen effect komt. Volgens verschillende analisten is dat effect indirect via ruwe olie. De focus in de internationale media ligt op de betrokkenheid van Iran bij de aanval van Hamas. Iran is internationaal geïsoleerd en heeft door sancties moeite met de export van olie. Volgens analisten is de rol van Irak relevanter. Ook Irak wordt door sommigen in verband gebracht met Hamas en eventuele sancties tegen Irak hebben wel een direct verband op de oliemarkt. Irak exporteert namelijk circa 2 miljoen vaten olie per dag. Brent-olie steeg gisteren wel, maar blijf nog altijd ruim onder de $90 per vat.
Een ander mogelijk neveneffect dat door sommige bronnen wordt genoemd, is de invloed op de oorlog in Oekraïne. De VS en Israël hebben historisch gezien een goede band. Dat de VS Israël militair zal steunen, bijvoorbeeld met de levering met wapens en munitie, is niet onlogisch. Amerika is ook een belangrijke leverancier van defensiematerieel aan Oekraïne. Wat naar Israël gaat, kan niet naar Oekraïne. De EU heeft niet een dusdanige defensie-industrie dat het de leveringen van de VS aan Oekraïne volledig kan overnemen volgens verschillende bronnen. Voor de Oekraïense strijd heeft Hamas in principe een spaak in het wiel gestoken, stellen enkele analisten.
Normaal hebben we op dinsdag het Crop Progress-rapport. Deze week is dat een dag later omdat het gisteren Columbusdag was in de VS.