Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Egyptische tarwetender zet de markt op scherp

28 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een Egyptische tender voor tarwe heeft vooral de Amerikaanse termijnmarkt in beroering gebracht. Vooral de Oekraïense inschrijving wordt met argusogen beken. De VN juicht de inspanningen van Oekraïne om ook via de Zwarte Zee toegang te krijgen toe, maar denkt niet dat dit een structurele oplossing is. De markt voor maïs krijgt een zetje in de rug van de positieve stemming in de oliemarkt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract tarwe op de Maitf sloot gisteren €0,75 hoger op €241 per ton. Op de CBoT leverde tarwe juist in. De decembercontract zakte met 1,6% naar $5.79½ per bushel. Maïs liet een kleine stijging zien en pluste 0,7% om daarmee uit te komen op $4.83¼ per bushel. Soja bewoog zoals bijna gebruikelijk de laatste vooral zijwaarts en sloot ½¢ hoger op $13.03¼ per bushel.

Een tender voor tarwe van de Egyptische staatsinkoper Gasc heeft gisteren de tongen losgemaakt. Vooral de inschrijving van Oekraïne met $239 per ton FOB (op het schip geleverd) is zeer scherp vergeleken met de andere inschrijvers. Als haven van levering heeft de Oekraïense inschrijver Chornomorsk ingevuld. Ondanks dat er inmiddels al enkele schepen zijn vertrokken uit deze haven wordt eraan getwijfeld of er reders zijn die transport voor deze order überhaupt aandurven.

De Russische inschrijvers hielden vast aan de bodemprijs van het Kremlin en zaten eensgezind op $270 per ton. De Europese handelaren zaten grotendeels in de range van $255 tot $260. Gasc heeft na sluiting van de tender bekendgemaakt 170.000 ton te hebben vastgelegd. Twee keer 60.000 ton uit Roemenië van Cargill en Viterra en een keer 50.000 ton uit Bulgarije van Buildcom, alles voor $255 per ton FOB. Gek genoeg reageert de CBoT nerveuzer op de relatief scherpe inschrijvingen dan de Matif.

De VN liet gisteren weer eens van zich horen over de Zwarte Zeegraandeal. De humanitaire corridor waar Oekraïne nu aan werkt is volgens de VN geen echt alternatief voor de graandeal. "We zien de alternatieven die worden onderzocht in een zeer positief licht omdat het belangrijk is graan op de wereldmarkt te krijgen", aldus Rebeca Grynspan, betrokken bij de graandeal namens de VN, bij Reuters. De risico's die aan deze alternatieve routes zijn verbonden zijn groter. "De enige manier om de risico's echt weg te nemen en de situatie echt te stabiliseren is een overeenkomst die gesteund wordt door alle partijen", zegt Grynspan.

Steun voor maïs
Maïs kreeg afgelopen handelssessie steun van de rally in aardolie. Het bullish sentiment in de energiemarkt lijkt een beetje over te slaan naar maïs volgens sommige analisten. Dat wordt nog wat extra versterkt door de cijfers over ethanolproductie. In de week eindigend op 22 september werden 1.009 miljoen vaten ethanol geproduceerd in de VS. Dat is 3% meer dan een week eerder en maar liefst 18% meer dan in dezelfde week vorig jaar.

De Europese regels over ontbossingsvrije soja stuit op kritiek van Brazilië, Paraguay en Argentinië. De drie landen hebben een manifest geschreven waarin ze zeggen dat de Europese regels de wereldhandel ernstig verstoren. Verder beschuldigen ze de EU van een verkapte vorm van protectionisme. Handelaren in de VS lieten zich eerder al veel minder kritisch uit over de Europese regels en zien daar vooral een kans in voor de Noord-Amerikaanse markt.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden