Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Het weer werkt niet mee voor boeren in de Amerika's

20 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Beschikbaarheid van graan uit het Zwarte Zeegebied zette de tarwekoersen wat onder druk de afgelopen handelssessie. Over de export van Oekraïens graan via de EU loopt de spanning overigens verder op. Polen liet duidelijk merken niet onder de indruk te zijn van de Oekraïense dreigementen. Aan de andere kant van de plas valt de regen niet waar die gewenst is. Braziliaanse boeren zouden regen kunnen gebruiken voor soja maar daar blijft het droog, terwijl in de VS regen wordt voorspeld terwijl telers liever vast weer zouden hebben voor de oogst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €237,25 per ton. Op de CBoT was het beeld wat wisselend afgelopen handelssessie. Tarwe zakte met 1,2% naar $5.84 per bushel. Soja bewoog vooral zijwaarts en sloot uiteindelijk 0,1% lager op $13.15½ per bushel. Maïs zat in de lift en pluste 1% om daarmee te sluiten op $4.76¼ per bushel.

Dat tarwe wat in de mineur zit heeft volgens analisten te maken met concurrentie uit het Zwarte Zeegebied. Rusland houdt zich redelijk koest, maar het land heeft een ruime hoeveelheid graan die het af wil zetten op de wereldmarkt. Oekraïne maakt meer lawaai wat dat betreft. Het eerste schip dat een lading graan heeft opgehaald in de regio Odessa via de nieuwe 'humanitaire corridor', zoals Oekraïne de route over de Zwarte Zee noemt, zou inmiddels in de Roemeense territoriale wateren zijn volgens enkele bronnen. Als de nieuwe route een succes wordt zou de druk op de landroutes verminderd kunnen worden, nog los van de kostenvoordelen van het vervoer over zee.

Zelfbescherming
Over de export van graan uit Oekraïne via de EU loopt de spanning ondertussen verder op. Brussel heeft de beperkende maatregelen die ingesteld waren om Europese boeren in de oostelijke lidstaten te beschermen, opgeheven. Polen, Hongarije en Slowakije zijn het daar niet mee eens en hebben vervolgens eigenhandig beperkende maatregelen ingesteld. Oekraïne heeft in reactie daarop een officiële klacht in gediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Andrzej Duda, de president van Polen, liet gisteren tijdens een VN-bijeenkomst blijken niet onder de indruk te zijn van de klachten van Oekraïne. "Oekraïne zou zich moeten realiseren dat het steun krijgt van ons en dat wij een belangrijk doorvoerland zijn naar Oekraïne", aldus Duda tijdens de persconferentie. Een eventuele procedure bij de WTO ziet Duda met vertrouwen tegemoet. Polen zal de situatie uitleggen voor de WTO. Hij benadrukt wel dat Polen maatregelen heeft genomen tegen de import van graan uit Oekraïne en niet tegen de doorvoer. "Er zijn bedrijven in Oekraïne die er belang bij hebben zo snel mogelijk zo veel mogelijk graan te verkopen. Daar moeten we ons tegen beschermen", zegt Duda. "Ik zou het vergelijken met een drenkeling. Een drenkeling is extreem gevaarlijk omdat hij je mee naar beneden kan trekken. Hij kan simpelweg zijn redder verdrinken."

Altijd wat, zelden wat goeds
In de VS werkte het Crop Progress-rapport na in de granenmarkt. De conditie van zowel maïs als soja liet een voorzichtige stabilisatie zien. Droogte heeft een groot deel van het groeiseizoen geplaagd, maar inmiddels wordt de stemming onder analisten: laat het nu ook maar een maand droog blijven. De gewassen zijn een heel eind afgerijpt dus extra vocht heeft nauwelijks nog effect op de opbrengsten. Regen is wel lastig tijdens de oogst en kan de kwaliteit van maïs en soja bovendien nadelig beïnvloeden. De neerslag die richting het weekend wordt voorspeld maakt de markt dan ook bepaald niet enthousiast.

In Brazilië maken telers een begin met het nieuwe seizoen voor soja. En dat zou de komende weken nog weleens voor spanning op de markt kunnen zorgen. We hebben te maken met een El Niño-jaar en dat zorgt doorgaans voor minder neerslag in Brazilië. Weinig vocht in de bodem kan ervoor zorgen dat Braziliaanse boeren iets langer dan normaal wachten met zaaien van soja in afwachting van een bui. Voor de opbrengstpotentie van soja op zich geen groot probleem. Later in het seizoen kan dat wel voor problemen zorgen bij de volgteelt maïs. Door een te late sojaoogst wordt het optimale moment om maïs te zaaien in februari/maart mogelijk gemist. Het zou kunnen dat daarom de weerpremie in soja en maïs weer wat wordt opgeschroefd de komende weken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden