Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Verliest Oekraïne aan belang op de graanmarkt?

18 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De graanmarkt reageert tamelijk lauw op het besluit van Rusland om zich terug te trekken uit de graandeal. Is de beperkte toegang van Oekraïne tot de exportmarkt al ingecalculeerd of rekent de markt erop dat er nog een joker wordt ingezet? Verder kwam het USDA met het Crop Progress-rapport. Vooral de aanpassingen in zomertarwe in de VS zijn niet in lijn met waar experts op rekenden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het effect van het stoppen met de graandeal is, afgezien van een uitschieter naar boven vroeg in de handelssessie, beperkt gebleven. Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot uiteindelijk €0,50 hoger op €232,25 per ton. Op de CBoT leverde tarwe zelfs wat in met 1,2% naar $6.53¾ per bushel. Ook maïs liet een daling zien met 1,4% naar $4.99¼ per bushel. Alleen soja liet een kleine plus zien en sloot 0,3% hoger op $14.84 per bushel.

Het besluit van Rusland om de steun aan de Zwarte Zeegraandeal in te trekken, heeft de markt niet echt op weten te stuwen. Analisten wijzen daarvoor verschillende oorzaken aan, waarvan er een paar heel veel terug komen. In de eerste plaats zijn er pak 'm beet de laatste drie weken nauwelijks nog nieuwe schepen vertrokken naar Oekraïne en vertraagde het Kremlin de inspecties die onderdeel zijn van de deal. Effectief was de deal daarmee al buitenwerking gezet en daar hebben we gisteren een officiële bevestiging van gezien. Het onderliggende probleem - de export van graan uit Oekraïne - was al in de markt ingeprijst.

Alternatieve deal in de maak?
Dan is er nog de lauwe reactie van Recep Tayyip Erdogan op het stoppen van de graandeal. De Turkse president liet gisteren na het nieuws uit Moskou weten dat hij gelooft dat Vladimir Poetin een deal wil waarin de export van graan uit Oekraïne via de Zwarte Zee wordt geregeld. Dmitry Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, liet gisteren ook nadrukkelijk ruimte voor een hervatting van de deal, mits aan de Russische voorwaarden wordt voldaan. Poetin heeft een bezoek gepland aan Istanbul in augustus. En als er iemand bewezen heeft nog een beetje zaken te kunnen doen met Poetin dan is het Erdogan wel. Voor zover bekend ligt er nu niets concreets op tafel tussen beide heren dat met de buitenwereld gedeeld kan worden. Toch zijn er verschillende experts die het vermoeden uitspreken dat er op de top tussen Poetin en Erdogan best weleens een alternatieve graandeal gepresenteerd kan worden.

De prijzen voor tarwe in het Zwarte Zeegebied staan wel onder druk door alle onrust over de niet verlengde graandeal. Marktbureau IKAR zette de notering voor Russische tarwe geleverd aan de Zwarte Zee met $3 terug naar $228 per ton. De Russische graanexport heeft volgens SovEcon weinig te lijden onder het stoppen van de graandeal. SovEcon houdt de Russische uitvoer op 5,3 miljoen ton. Ter vergelijking: in juni exporteerde Rusland 4,0 miljoen ton.

Zomertarwe gaat er op vooruit
Het USDA kwam gisterenavond Nederlandse tijd met de nieuwe editie van het wekelijkse Crop Progress-rapport. Het Amerikaanse ministerie blijft relatief optimistische over het groeiseizoen, zo stellen sommige experts. Meest verrassend is misschien wel de verbetering in de zomertarwe. 51% van het areaal krijgt nu de rating goed of excellent tegen 47% vorige week. Neerslag in het noorden van de VS zagen we vorige week niet terug in het Crop Progress-rapport, maar deze week dus wel. De oogst van wintertarwe vordert wel maar op z'n elfendertigst. Tot 16 juli is 56% van het areaal gedorst. Vorige week was dat 46% maar het vijfjarige gemiddelde voor half juli staat op 69%. De Amerikaanse boeren en custom harvesters hebben dus nog een flinke inhaalslag te maken.

De conditie van maïs is ook verbeterd ten opzicht van vorige week. Van het areaal krijgt 57% de status goed of excellent tegen 55% vorige week. Vorige jaar rond deze tijd kreeg 64% van het maïsareaal overigens de rating goed of excellent. Soja is er ook op vooruit gegaan afgelopen week. 55% staat er volgens het USDA goed of excellent op tegen 51% vorige week. Maar net als bij maïs is vergeleken met vorig jaar de stand van soja magertjes. Toen kreeg namelijk 61% van het areaal te rating goed of excellent.

De droge junimaand heeft beide gewassen teruggezet na de voorsprong door vroeg zaaien. Verspreid gevallen neerslag in de eerste helft van juli kwam precies op tijd om een complete mislukking van maïs en soja te voorkomen. Maar het groeiseizoen duurt nog lang, zo zeggen verschillende analisten en voor de tweede helft van juli zijn de weersvoorspellers minder positief in de neerslagverwachtingen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden