Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Spelers op granenmarkt graven zich in

30 Juni 2023 - Jurphaas Lugtenburg

We zijn het bijna niet meer gewend maar het kan dus toch, een dagje zonder grote uitschieters op de granenmarkt. Enerzijds zijn er de weerberichten die de prijzen wat onder druk zetten en anderzijds zitten spelers op de markt in hun maag met welke areaalcijfers het USDA later vandaag komt. Ook kwam het IGC met nieuwe opbrengstcijfers, maar dat bracht nauwelijks reuring op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif veerde gisteren voor het eerst na de forse dalingen eerder deze week weer beetje op met €2 en sloot op €233,25 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,4% lager op $6.53 per bushel. Maïs deed eveneens een stap terug op de beurs in Chicago en zakte met 1,5% naar $5.81 per bushel. In tegenstelling tot tarwe en maïs sloot soja de afgelopen handelssessie wel in het groen. Het julicontract pluste 2,2% en kwam daarmee uit op $14.83 per bushel.

Het was hom noch kuit dat is in een notendop de afgelopen handelssessie op de granenmarkt. In de VS hebben spelers op de markt de stellingen ingenomen in aanloop naar de areaal- en voorraadcijfers waar het USDA later vandaag (vrijdag 30 juni) mee komt. Verschillende analisten en experts hebben hun areaalverwachtingen gegeven. Grosso modo komt het erop neer dat er van het USDA geen grote aanpassingen worden verwacht ten opzichte van de areaalcijfers uit maart.

Sleutelen aan oogstverwachting
De nieuwe oogstraming van het International Grains Council (IGC) bracht de markt ook niet in beroering. Voor tarwe gaat het ICG uit van een totale oogst van 786 miljoen ton. Dat is 3 miljoen ton meer dan in de vorige raming anderhalve maand geleden, maar nog altijd ruim onder de 803 miljoen die in seizoen 2022/23 werd binnen gehaald. Voor maïs is de oogstprognose verlaagd van 1.217 miljoen ton in mei naar 1.211 miljoen ton in de verwachting die gisteren werd gepubliceerd. Op de sojaproductie deed het IGC een kleine aanpassing en verlaagde de raming met 1 miljoen ton naar een totale oogst 402 miljoen ton.

Droogte, en dan vooral in Amerika, is een van de belangrijkste reden voor de aanpassingen in de oogstverwachtingen. In Argentinië heeft vooral de soja daar last van gehad en in de VS en Canada komt de opbrengst van alle granen daardoor lager uit. Brazilië springt er juist uit naar de andere kant, want daar zorgt voldoende vocht voor een topopbrengst in de maïs volgens het IGC.

Droogte verschuift
In de VS en voor het oosten van Canada wordt wel regen voorspeld de komende dagen. Als die neerslag daadwerkelijk valt in voldoende mate kan de maïs en soja daar veel profijt van hebben. Dat is overigens nog niet direct voldoende om de droogteproblemen direct op te lossen, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde droogtemonitor. Het probleem is zich wel aan het verplaatsen. Op de zuidelijke prairies zijn de roodgekleurde vlakken kleiner geworden, terwijl richting de midwest het kaartje steeds donkerder kleurt.

Bron: US Drought Monitor

Vanuit Europa hoor je op het moment weinig over opbrengstprognoses of de eerste oogstresultaten. Oekraïne kwam deze week met een hele rits aan tegenstrijdige opbrengstverwachtingen, maar vanuit bijvoorbeeld Frankrijk komen nog weinig officiële cijfers over de wintergerst die voor een belangrijk deel is geoogst. Insiders durven geen harde uitspraken te doen, maar tussen de regels door laten ze wel doorschemeren dat de opbrengsten gemiddeld tot boven gemiddeld zijn. Dat geldt overigens ook voor de Nederlandse wintergerst. Wintergerst is doorgaans een redelijke indicator voor de tarweopbrengst.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden