Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Graantop in Istanbul draait op niets uit

12 Mei 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De vraag of er nu wel of geen nieuwe termijn voor de graandeal komt blijft onbeantwoord. Tijdens de tweedaagse top in Turkije zijn de partijen het in elk geval niet eens geworden. Maar dat er op het laatste moment een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd, hebben we inmiddels al vaker gezien. Op de Amerikaanse markt wordt er vol spanning uitgekeken naar het nieuwe Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd uitkomt. Analisten verwachten een bearish verhaal, maar ook hier hebben we het laatste jaar meer dan eens een verrassing gezien.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif bewoog het septembercontract tarwe vooral zijwaarts. Uiteindelijk sloot de beurs €0,25 lager op €232 per ton. Op de CBoT maakte tarwe wel een schuiver. Zowel het mei- als het julicontract sloot 14¢ lager. Het julicontract leverde daarmee 2,2% in en kwam uit op $6.27¼ per bushel. Maïs kreeg eveneens een tik te verwerken en het julicontract daalde met 2% om te sluiten op $5.82¼ per bushel. Soja sloot de dag wel in het groen. Het meicontract sloot 0,5% hoger op $14.43¼ per bushel. Bij het julicontract bleef de plus overigens zeer bescheiden met 0,1% en een slot op $14.05½ per bushel.

Het tweedaagse overleg in Istanbul over de verlenging van de graandeal heeft weinig concreets opgeleverd. De vier betrokken partijen (Rusland, Oekraïne, Turkije en de VN) zijn er niet in geslaagd om tot overeenstemming te komen. "De partijen hebben hun visie gepresenteerd en zijn het eens geworden met daarop verder te gaan", schreef de VN in een verklaring. Tijdens het overleg zijn ook voorstellen van de VN op tafel gekomen, zoals het hervatten van de Russische ammoniakexport via de Toljatti Odesa-pijpleiding, een langere verlengingstermijn en betere opzet voor de inspecties.

Grote kloof
Volgens de Oekraïense vicepremier Oleksandr Kubrakov zou de graandeal voor een langere periode verlengd moeten worden en zouden er meer havens gebruik van moeten kunnen maken. Rusland heeft een lijstje met eisen om de eigen graan- en kunstmestexport te verbeteren. Vooral de toegang tot het internationale betalingssysteem Swift weegt heel zwaar voor het Kremlin. Als er niet aan de Russische wensen tegemoetgekomen wordt 'houdt de graandeal op te bestaan' volgens de Russische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Sergei Vershinin. Linda Thomas-Greenfield, de gezant van de VS bij de VN, kan zich overigens niet vinden in deze Russische kritiek. "Laat mij duidelijk zijn, Rusland kan gewoon exporteren. Het exporteert een hoeveelheid graan en kunstmest vergelijkbaar met voor de invasie, als het niet meer is."

Het Kremlin meldde dat Poetin eventueel beschikbaar zou zijn voor een telefoongesprek met de Turkse president Erdogan over verlening van de deal, mocht dat nodig zijn. Daar is geen gebruik van gemaakt en de gesprekken worden digitaal voortgezet. De tijd begint wel te dringen. Op 18 mei loopt de huidige deal af. De onzekerheid blijft boven de markt hangen, maar de vorige keren dat de deal verlengd moest worden was het ook allemaal met veel vijven en zessen pas op het laatste moment geregeld. Denk bijvoorbeeld aan de droneaanval op de Russische Zwarte Zeevloot in oktober 2022 waarna Rusland zich ook terugtrok uit de graandeal, althans tijdelijk, zo bleek achteraf.

Records
Op de Amerikaanse beurs nemen spelers de posities in in aanloop naar de mei-editie van het Wasde-rapport dat vanavond Nederlandse tijd wordt gepubliceerd. Analisten verwachten dat het USDA vooral in de maïs een bearish signaal zal afgeven, onder meer vanwege het gunstige weer bij zaaien tot nu toe dit voorjaar. In de toch wel tegenvallende Amerikaanse export van graan zien analisten een ander signaal dat het USDA de verwachtingen probeert te temperen.

In Brazilië worden opbrengstrecords gebroken. Dat voorspelt althans het bureau voor de statistiek Conab. De totale sojaoogst wordt in het mei-rapport van Conab dat gisteren uitkwam geraamd op 154,8 miljoen ton. Dat is bijna een kwart meer dan vorig seizoen. De maïsoogst komt volgens de prognose uit op 125,5 miljoen ton, oftewel een stijging van ruim 10% vergeleken met vorig jaar. De totale oogst van granen, oliehoudenzaden en peulvruchten op 313,9 miljoen ton. Alles door elkaar genomen komt de gemiddelde opbrengst daarmee uit op 4 ton per hectare. Dat is boven de gemiddelde opbrengst per hectare in het recordseizoen 2016/17.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden