Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Analyse Granen & Grondstof

Vertrouwen maakt en breekt de granenmarkt

21 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Een mineurstemming heeft zich in de tweede helft van de week meester gemaakt van de granenmarkt en liet ook gisteren niet los. Het vertrouwen onder handelaren dat Oekraïne graan kan blijven exporteren, is weer wat toegenomen en dat mist zijn uitwerking op de markt niet. Zoals het gebrek aan vertrouwen daarin de markt eerder deze week juist opstuwde. Ook uit de VS kwamen berichten die de noteringen onder druk zette.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,25 lager op €249,75 per ton. Ook op de CBoT zette de daling die in de tweede helft van de week werd ingezet door. Tarwe verloor 2% en sloot afgelopen handelssessie op $6.67¾ per bushel. Maïs een soja zakten eveneens op de termijnmarkt in Chicago met respectievelijk 1,3% en 0,6%. Maïs sloot daarmee op $6.63¾ en soja op $14.97½ per bushel.

Oekraïne blijft de stemming op de markt voor een belangrijk deel bepalen. Maar de ergste schrik over de mogelijke problemen rondom de graanexport van het land is wel gezakt onder spelers op de markt. Met het sluiten van de grenzen voor Oekraïens graan door enkelen oostelijk gelegen EU-lidstaten loopt het waarschijnlijk wel los, zo menen enkele analisten. Over de graandeal met Rusland heerst meer onzekerheid. Maar dat na enkele onderbrekingen nu weer schepen geïnspecteerd worden, wordt op de markt toch als iets positief gezien. Verlenging van de deal moet over krap een maand geregeld zijn. Of dat lukt is moeilijk te voorspellen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov liet gisteren tijdens zijn bezoek aan Havana aan journalisten weten dat hij vindt dat het westen en de VN geen werk lijken te maken van het wegnemen van de Russische kritiek op hoe de graandeal uitpakt. Maar Rusland heeft vaker tegengesputterd om als puntje bij paaltje komt toch te tekenen.

Droog
De weerberichten voor de VS zette de graannoteringen afgelopen handelssessie verder onder druk. Voor de zuidelijk prairies wordt er regen voorspeld. Dat is ook hoognodig voor de tarwe in deze regio die het hele seizoen gekenmerkt wordt door droogte. Verschillende analisten stellen wel de vraag of de voorspelde regen niet te weinig en te laat is om echt nog een verschil te maken voor de tarwe in bijvoorbeeld Kansas. Op de US Drought Monitor van deze week zijn de zuidelijk prairies overigens nog dieprood gekleurd.

Bron: US Drought Monitor

In Europa nemen de zorgen over droogte ook toe. Voorop gesteld: in veruit het grootste deel van de EU is nog niets aan de hand. Op het Iberisch schiereiland en op de Italiaanse Povlaktes begint de relatief droog verlopen winter wel door te tellen. Dat de watervoorraden nauwelijks zijn aangevuld en dat er nu bij wijze van spreken alweer begonnen moet worden met beregen, baart sommige analisten zorgen over wat ons de komende zomer te wachten staat.

Handelspolitiek
De stemming op de sojamarkt heeft wat te lijden onder de grote Braziliaanse oogst en een toch wel iets tegenvallende vraag naar het oliehoudende zaad op de wereldmarkt. Vooral naar China wordt nieuwsgierig gekeken door analisten. De vergelijking met ruwe olie komt daarin meermaals voorbij, mede omdat China net als van olie ook een grote koper van soja is op de wereldmarkt. De Chinese economie trekt weer aan en redelijkerwijs zou je verwachten dat dan ook de vraag vanuit het land naar grondstoffen toeneemt. De olieprijs kreeg even een boost toen de Opec een productievermindering afkondigde, maar door het teruglopen van onder meer de Chinese vraag was die opleving maar van korte duur. Analisten rekenen erop dat die Chinese vraag wel weer terugkomt, maar China laat zich duidelijk niet de wet voorschrijven.

Iets soortgelijks lijkt zich nu ook op de sojamarkt af te spelen. Je weet dat de Chinezen weer aan de markt gaan komen voor soja. Onduidelijk is alleen wanneer, waar en voor welke hoeveelheden. China heeft in het recente verleden al vaker laten zien een weloverwogen handelsstrategie te hebben en zich daar ook aan te houden. Door onder andere voldoende voorraden aan te houden, heeft China die ruimte ook.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden