De Oekraïense president Volodimir Zelenski is vandaag op officieel bezoek in Polen. Geen groot nieuws voor de granenmarkt zou je denken maar het bezoek valt gelijk met het aftreden van de Poolse minister van Landbouw die zich fel verzet tegen de import van graan uit Oekraïne. Dat legt de spagaat bloot waarin verschillende oostelijke EU-lidstaten zitten. Kijken we naar het nieuwe groeiseizoen dan valt op dat zowel het USDA als de Europese Commissie tamelijk optimistisch zijn over areaal en/of opbrengsten. De markt lijkt daar alleen wat minder zeker van te zijn.
Het meicontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €1 in en sloot op €255,25 per ton. Op de CBoT liet tarwe ook een kleine correctie zien en daalde met 0,3% naar $6.91½ per bushel. Maïs en soja deden eveneens een klein stapje terug met respectievelijk 0,6% en 0,3%. De handel op de termijnmarkten kan daarmee redelijk vlak genoemd worden. De markt heeft nog wat moeite om de datastroom die de afgelopen dagen vooral van het USDA kwam te verwerken in de prijzen.
Het nieuws op de granenmarkt wordt, afgezien van de berichten uit het Zwarte Zeegebied, echter al gedomineerd door berichten over de komende oogst van 2023. Over de oorlog in Oekraïne gesproken, president Zelenski is vandaag aangekomen in Polen voor een officieel bezoek aan Warschau. Op het programma staan onder meer ontmoetingen met de Poolse president Duda, Poolse politici, gevluchte Oekraïners en Poolse burgers. Dit is het eerste officiële bezoek van Zelenski aan Polen sinds de Russische invasie ruim een jaar geleden. Zelenski is het afgelopen jaar wel vaker in Polen geweest, maar dat was op doorreis van of naar andere bestemmingen. Polen neemt een voortrekkersrol als het gaat om onder meer militaire steun aan Oekraïne en de opvang van gevluchte burgers.
Tweestrijd
Op sommige vlakken is de steun voor Oekraïne in Polen toch aan het afbrokkelen. In Polen komt steeds meer weerstand tegen de import van relatief goedkoop graan uit Oekraïne. Afgelopen vrijdag werd bekend dat Polen samen met ander Centraal-Europese landen pleit voor importbeperkingen voor landbouwproducten uit Oekraïne. In Brussel vindt die oproep echter weinig gehoor. De Europese Commissie wil de heffingsvrije import van graan uit Oekraïne tot juni 2024 verlengen. De Poolse minister van Landbouw Henryk Kowalczyk heeft daarom vandaag (woensdag 5 april) bekendgemaakt zijn functie neer te leggen. "Het is duidelijk dat onze eisen op dit punt niet worden ingewilligd door de Europese Commissie. Ik heb daarom besloten terug te treden als minister van Landbouw", aldus Kowalczyk. De instroom van graan uit Oekraïne is een hoofdpijndossier voor de regerende rechts-conservatieve PiS partij waarvan ook Kowalczyk lid is. Dit jaar worden er in Polen verkiezingen gehouden en de PiS-partij die zijn electorale basis op het platteland heeft, ligt onder vuur, onder andere omdat de instroom van graan uit Oekraïne de verkoopprijzen voor de Poolse boeren drukt.
Optimisme of realisme?
De meest verhandelde contracten op de Matif en CBoT betreffen nog steeds de contracten die betrekking hebben op de oogst van 2022. Het USDA kwam de afgelopen dagen met de areaalverwachtingen en het eerste Crop Progress-rapport en die gaan over de aankomende oogst. We zitten natuurlijk nog heel vroeg in het groeiseizoen, maar met het grotere tarwe- en maïsareaal in de VS geeft het USDA een bearish signaal af aan de markt. De Europese Commissie gaf een soortgelijk signaal of met de bovengemiddelde opbrengstprognose in de maart-editie in het Mars-bulletin. Het effect op de granenmarkt en dan vooral de tarwemarkt is dat de bodem gezocht wordt.
Verschillende analisten wijzen er echter op dat de markt daarbij weleens wat te sterk zou kunnen reageren. Vooral Zuid-Europa was het afgelopen seizoen extreem droog en verschillende bronnen melden dat nog lang niet overal de watervoorraden die nodig zijn voor irrigatie dit seizoen volledig zijn aangevuld. Ook in de delen van de VS was droogte een groot probleem en ook daar is afgelopen winter onvoldoende sneeuw en regen gevallen om de voorraad vocht in de bodem in de tarwegordel aan te vullen. Slechts 28% van het tarweareaal kreeg de status goed of excellent van het USDA eerder deze week. Dat spelers op de tarwemarkt niet zo zeker zijn van hoge opbrengsten wordt op de termijnmarkt voorzichtig duidelijk. Vooral op de Matif valt het op dat er weer een zekere risicopremie wordt opgebouwd in de contracten voor de nieuwe oogst.