De granenmarkt laat een wisselend beeld zien. De koersen zijn in beweging, maar echt richting wordt er niet gekozen. Opvallend nieuws komt er uit het Zwarte Zeegebied. En nu eens niet van Rusland of Oekraïne. Voor soja en maïs komt het belangrijkste nieuws nog steeds uit Zuid-Amerika, al richten analisten zich ook al op het komende seizoen in de VS.
Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,25 lager op €263,50 per ton. Op de beurs in Chicago deed tarwe een stapje omhoog. Het meicontract pluste op de CBoT 0,3% en kwam daarmee uit op $6.99¾ per bushel, net onder de psychologische grens van $7. Soja zat flink in de lift afgelopen handelssessie en sloot 1,8% hoger op $14.67¾ per bushel. Maïs leverde iets in op de Amerikaanse beurs en sloot 0,2% lager en kwam daarmee uit op $6.47¼ per bushel.
Wispelturig wordt de tarwemarkt op het moment genoemd door analisten. De markt is in beweging maar weet niet goed welke richting gekozen wordt. Het meest opvallende nieuws was misschien wel de aankoop van 695.000 ton tarwe door de Turkse staatsinkoper TMO. De prijs voor de tarwe zit rond de $300 per ton C&F (franco). Op zich geen heel groot nieuws, zou je denken tot dat je naar de details kijkt. Veruit het grootste deel van de order is ingevuld met tarwe uit Oekraïne en de leverperiode loopt van half mei tot half juli. Dat is dus na de eerste zestig dagen van de huidige graandeal. Turkije lijkt met deze order al voor te sorteren dat de graandeal daarna doorloopt, ondanks de Russische eisen en bezwaren. Andere analisten wijzen vooral op het feit dat het om Oekraïense tarwe gaat. Die zien daarin dat Turkije een signaal afgeeft aan Rusland dat de laatste dagen met eerste het lekken van een mogelijke exportbeperking en later een minimale kosten dekkende prijs voor de graantelers, pogingen deed de tarweprijs op de wereldmarkt op te krikken.
Ook China roerde zich op de tarwemarkt. Het land heeft volgens het USDA de grootste tarwevoorraad ter wereld en wil deze luxe positie mogelijk inzetten om de tarweprijs op de binnenlandse markt wat te drukken. China zou daarvoor 900.000 ton tarwe uit de interventievoorraad in een veiling op de markt willen brengen.
De blik vooruit
In de VS nemen spelers op de granenmarkt hun stellingen in, in aanloop naar de areaalverwachtingen van het USDA die aankomende vrijdag worden gepubliceerd. Reuters zette een poll uit om de verwachtingen van in de markt te peilen. Deelnemers aan het onderzoek van Reuters schatten het tarweareaal in de VS op 90,880 miljoen acres (circa 36,7 miljoen hectare), 48,852 miljoen acres maïs (circa 19,8 miljoen hectare) en 88,242 miljoen acres soja (circa 35,8 miljoen hectare). Ook de droogte op de zuidelijke prairies in de VS blijft een punt van aandacht voor spelers op de granenmarkt. Eerder deze week kwam het USDA met een redelijk neutraal rapport over de stand van de tarwe in dit gebied, maar spelers op de markt lijken er steeds meer vanuit te gaan dat Amerika geen top graanoogst tegemoet gaat. Voor uitspraken over maïs en soja is het nog aan de vroege kant, maar vanaf april komt het USDA weer met de wekelijkse Crop Progress Monitor en daar wordt voorzichtig al naar uitgekeken.
De impulsen voor de soja en maïs komen op het moment echter vooral uit Zuid-Amerika. De graanbeurs van Buenos Aires houdt de opbrengstprognose voor maïs en soja gelijk aan vorige week toen de beurs wederom een forse aanpassing deed. De opbrengst van maïs en soja komt daarmee uit op respectievelijk 36 en 25 miljoen ton. De beurs waarschuwt wel dat verdere opbrengstverlaging voor soja zeker niet is uitgesloten mochten de eerste oogstresultaten daar aanleiding voor geven. In Brazilië valt de soja oogst qua opbrengsten zeker niet tegen. Sterker nog, daar halen boeren topopbrengsten. Toch loopt de oogst niet vlekkeloos. Neerslag zorgt voor de nodige problemen.