Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Zwarte Zee deal zet tarweprijs onder druk

20 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het hoge woord is er uit en de graandeal tussen Oekraïne en Rusland is afgelopen zaterdag verlengd. Geen verrassing zou je denken, maar de onzekerheid is nog niet helemaal opgeklaard. Al doet met name de tarwenotering een stapje naar beneden. Rusland sorteert al wel een beetje voor op acties die het land later kan nemen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt staat op het moment van schrijven in het rood. Op de Matif staan de tarwecontracten om en nabij 1,5% lager. Op de CBoT zijn de tarwekoersen net iets minder hard gedaald en staan de contracten voor zowel oude als nieuwe oogst circa 1,3% lager. Maïs zit ongeveer 0,2% in de min op de beurs in Chicago. Soja is de uitzondering op de verder roodgekleurde graanbeurzen. Het meicontract staat wel 0,5% in de plus.

{{dataviewSnapshot(40_1679328911)}} 

Oekraïne en Turkije stuurden aan op een verlenging van de graandeal met 120 dagen, maar het lijkt er nu toch sterk op het Kremlin voet bij stuk heeft gehouden en de deal voor 18 mei opnieuw tegen het licht moet worden gehouden. Rusland vindt het dat onvoldoende profiteert van de huidige deal. Een belangrijk punt is het verbeteren van de eigen exportpositie op de wereldmarkt. Het westen heeft in de sancties nadrukkelijk de graan- en kunstmestexport vrijgesteld. De Russische exporteurs ondervinden echter hinder in de uitvoer van graan door bijvoorbeeld beperkte toegang tot het internationale betalingsverkeer, verzekeringen en logistiek. Een belangrijke eis van Rusland is dan ook dat de staatbank gericht op de agrarische sector Rosselkhozbank weer toegang krijgt tot het internationale SWIFT systeem. Eerst maar eens zien of er de komende 60 dagen daadwerkelijk stappen worden gezet aan deze eis en dan zien we wel verder, zo is de houding van het Kremlin.

Plan B
Mocht de graandeal in mei niet worden verlengd, kan Rusland gratis graan beschikbaar stellen voor Afrikaanse landen, zo heeft president Poetin vandaag (maandag 20 maart) gezegd tijdens een conferentie met Afrikaanse leiders. De Russische president benadrukte daarbij weer eens dat van de huidige graandeal vooral de EU profiteert. Slechts een klein deel van het graan dat door de deal vrij is gekomen, gaat volgens Poetin naar Afrika. En dat terwijl toch een van de belangrijkste doelen achter het graanakkoord was om de voedselprijzen voor de armsten in de wereld omlaag te brengen. Helemaal onverwacht komt deze stap van Poetin overigens niet volgens analisten. Rusland heeft niet zo gek veel bondgenoten en het Kremlin gaat gunstig gezinde staten niet zo maar voor het hoofd stoten.

Oekraïne zelf verwacht dit seizoen een fors kleinere oogst van graan en oliehoudende zaden, zo vertelde de Oekraïense minister van landbouw aan persbureau Reuters. Volgens de schatting van het ministerie komt de gecombineerde oogst in 2023 uit op 63 miljoen ton. Ter vergelijking: vorig jaar was dat 70 miljoen ton. Het nationale college van de agrarische wetenschappen kwam eerder deze maand met een verwachting voor alleen de graanoogst en becijferde die op 34 miljoen ton, oftewel 37% lager dan een seizoen eerder.

Op de sojamarkt is het de grote oogst in Brazilië dat de klok slaat. De oogst gaat wel in een lager tempo vergeleken met vorig seizoen. In dat seizoen is ruim 60% van het areaal geoogst, tegen ruim 70% een jaar eerder rond deze tijd. In de belangrijke staat Mato Grosso is de oogst verder gevorderd dan het landelijk gemiddelde en is bijna 95% van de soja binnen gehaald. De relatief late sojaoogst heeft vooral gevolgen voor de opbrengstpotentie van nateelt maïs.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden