Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Rusland beschuldigt westen van traineren graandeal

2 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt blijft moeite houden met het kiezen van richting. Europa zat gisteren nog steeds in mineur, terwijl in Amerika koopjesjagers zich op de markt begaven. De verlenging van de graandeal blijft een heet hangijzer. De Russische minister Lavrov hekelde vandaag de rol die het westen speelt in de huidige deal. Verder waarschuwt het Australische Graincorp dat een nieuwe recordoogst down under niet waarschijnlijk is.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De daling van de tarwenotering op de Matif zette gisteren verder door. Het maartcontract leverde €2,75 in en sloot daarmee op €271,50 per ton. Op de CBoT zaten de graanprijzen afgelopen handelssessie in de plus. Het maartcontract voor tarwe steeg met 0,8% naar $6.97 per bushel. Maïs was de sterkste stijger in pluste 1,7% om te sluiten op $6.40½ per bushel. Soja sloot op $15.04¼ per bushel en dat is 0,9% hoger vergeleken met de vorige slotkoers.

Rusland creëert onrust over het verlengen van de graandeal. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov deed vandaag stevig uitspraken over de rol van het westen bij het verlengen van de deal. "Het westen draagt schaamteloos het bekende humanitaire initiatief van de secretaris-generaal van de VN", tekende het Russische persbureau RIA tijdens de G20 bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken in India op uit de mond van Lavrov. Het Kremlin is van mening dat de Russische graan- en kunstmestexport onvoldoende kan profiteren van de graandeal. Graan en kunstmest vallen buiten de westerse sancties, maar de sancties raken wel het betaalverkeer, de scheepvaart en verzekeringen. De facto staat de Russische agrarische sector daardoor op achterstand, ook met de graandeal. Rusland maakte gisteren (woensdag 1 maart) overigens bekend de graanexportquota niet aan te passen. Het doel blijft om 60 miljoen ton graan uit te voeren.

Ondermijnen
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken beschuldigde tijdens dezelfde conferentie juist Rusland van het moedwillig en systematisch ondermijnen van de huidige graandeal. Rusland vertraagt de export van Oekraïens graan terwijl de eigen export van voedsel, graan en kunstmest wel doorloopt. "Het is noodzakelijk dat de G20 zich uitspreekt voor uitbreiding en verlenging van de graandeal om de voedselzekerheid voor de meest kwetsbare te versterken", aldus Blinken.

India was niet alleen als gastheer voor de G20-top in het nieuws. Reuters meldt op basis van bronnen binnen de Indiase overheid dat het land 34 miljoen ton tarwe van de nieuwe oogst bij binnenlandse boeren wil kopen om de interventievoorraden aan te vullen. Door een matige oogst afgelopen seizoen en om de prijzen op de binnenlandse markt te drukken, heeft India afgelopen jaar diep uit de voorraden geput. Die voorraad wil India nu weer aanvullen.

Wordt La Niña verruild voor El Niño?
Australië stevent af op een fors kleinere oogst vergeleken met de afgelopen jaren waarin opbrengstrecords werden gebroken. Een topman van het Australische handelsbedrijf Graincorp Ltd schat de oogst voor seizoen 2023/24 op 25 tot 26 miljoen ton. Ter vergelijking: afgelopen seizoen bedroeg de oogst volgens de voorlopige schattingen 36,6 miljoen ton. De tarwe voor de nieuwe oogst zit nog niet in de grond dus sommige analisten zeggen dat het nog wat aan de vroege kant is om nu al uitspraken te doen over de komende oogst. De afgelopen jaren zorgde het weerfenomeen La Niña voor voldoende vocht en daarmee hoge graanopbrengsten. "Dit jaar wordt het waarschijnlijk een jaar met een gemiddelde hoeveelheid regen", vertelde Michael Jester, directeur Azië van Graincorp. Wintertarwe wordt in Australië gezaaid vanaf april tot en met juni. In deze maanden is er voldoende vocht in de bodem. De tweede helft van 2023 zou goed droger dan normaal kunnen verlopen. Dat komt door de kans op het ontwikkelen van het weerpatroon El Niño, waarvoor de Australische meteorologische dienst gisteren waarschuwde. El Niño is de tegenhanger van La Niña en zorg juist voor droogte in Australië.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden