Spelers op de tarwemarkt kijken voorzichtig naar boven. De tarwenoteringen in Rusland staan ietwat onderdruk door beperkte vraag van kopers maar de CBoT en Matif krijgen daar weinig van mee. Voor maïs maar vooral soja staat de prijs onderdruk. Dat komt volgens analisten in belangrijke mate door ontwikkelingen in Brazilië.
De tarwemarkt start de week voorzichtig positief. Tijdens het schrijven voor sluiting van de markt staat het maartcontract voor tarwe €2,50 hoger ten opzicht van de slotkoers van voor het weekend. Op de CBoT staat tarwe ruim 0,5% in de plus. Maïs blijft ongeveer gelijk en soja staat ongeveer 0,25% in de min.
Rusland verwacht in de tweede helft van het graanseizoen 2022/23 30 tot 35 miljoen ton tarwe te exporteren. Dat schrijft althans het Russische persbureau Interfax op basis van uitspraken van de staatssecretaris van Landbouw. De Russische tarwenotering staat ondertussen onder druk. Marktbureau Ikar verlaagde de notering met $7 naar $297 per ton voor levering in de Zwarte Zeehavens. "De vraag naar tarwe stagneert en de wereld beschouwt de Russische tarwevoorraad als eindeloos", volgens Ikar. Toch is het niet zo dat er geen tarwe Rusland verlaat. Volgens Sovecon is er in januari 3,8 miljoen ton tarwe door Rusland geëxporteerd. Dat is ruim boven het meerjarige gemiddelde voor deze maand dat op 2,7 miljoen ton staat.
Voor het lopende groeiseizoen dreigt in het zuiden van Rusland droogte een probleem te worden. Ikar heeft daarom de verwachte tarweopbrengst voor de oogst van 2023 naar beneden bijgesteld van 87 naar 84 miljoen ton tarwe. Sovecon houdt de opbrengstprognose gelijk op 86 miljoen ton, maar maakt er wel de opmerking bij dat droogte in het zuiden van het land een serieus probleem dreigt te worden.
Oogstvertraging
De sojaoogst in Brazilië loopt achter op vorig jaar. Net geen 10% van het areaal is geoogst volgens marktbureau Partia Agronegocios. Vorig jaar rond deze tijd was al ruim 20% van het gezaaide areaal geoogst. Safras, een ander marktbureau, schat de oogstprogressie op 8% vergeleken met 17% vorig jaar. Het meerjarig gemiddelde voor deze tijd staat volgens Safras op 10%. Bij de oogstvorderingen van de soja in Brazilië moet wel worden opgemerkt dat het areaal ten opzichte van vorig seizoen met 4,7% is gegroeid en er wordt een recordoogt van meer dan 150 miljoen ton verwacht. De regen vertraagt de oogst in Brazilië en zorgt voor kwaliteitsproblemen. Schimmels en dan met name roest slaan toe in het gewas. Telers hebben daardoor extra fungiciden moeten in zetten.
Met de verkoop van de soja hebben telers nog geen haast. Ongeveer 30% van de Braziliaanse soja is voor of tijdens de oogst verkocht volgens Safras. Een langzaam oogsttempo en de hoop dat de prijzen nog wat stijgen maakt dat boeren geen haast maken met het verkopen van soja. Wat volgens Safras ook een niet te onderschatten rol speelt zijn de instabiele politieke en economische perspectieven en vooruitzichten in Brazilië. De machtswisseling tussen Bolsonaro en Lula da Silva is niet onopgemerkt voorbij gegaan en drukte bijvoorbeeld de waarde van de real naar beneden.