De granenmarkt laat over de hele linie een kleine opwaartse prijsbeweging zien. Het weer in Amerika blijft daarbij een belangrijke factor. Van kou in de VS tot een terugkeer van de droogte in Argentinië. Ook de ontwikkelingen in Oekraïne en dan vooral problemen met de export doen hun invloed op de granenmarkt gelden.
De graanprijzen zitten tijdens de eerste handelssessie deze week in de lift. Op de Matif staat het maartcontract voor tarwe 0,6% in de plus tijdens het schrijven en voor het sluiten van de markt. Op de CBoT staat tarwe 0,4% boven de slotkoers van afgelopen vrijdag. De maïsnotering beweegt vooral zijwaarts en de grootste stijger op het moment is soja dat ruim 1% hoger staat dan voor het weekend.
De kans dat er voorlopig weer geen regen valt in Argentinië drijft de sojaprijs op. De soja heeft al flink te lijden gehad onder droogte en na de neerslag van vorige week was de hoop dat de oogstprognose voorlopig niet meer omlaag bijgesteld hoefde te worden. Die stemming is echter alweer snel omgeslagen en analisten houden er serieus rekening mee dat de oogstprognoses verder afgewaardeerd moeten worden. Op vooral de sojamarkt en in iets mindere mate ook voor maïs geldt dat analisten verwachten dat de vraag vanuit China aantrekt. Het Chinees Nieuwjaar is achter de rug en mensen gaan weer aan het werk. Verschillende experts verwachten dat onder meer de Amerikaanse exporteurs daarvan zouden kunnen profiteren.
Koning winter
De onrust op de sojamarkt in de VS werkt door in de tarwemarkt volgens verschillende experts. De tarwenotering op de CBoT wordt in het kielzog meegetrokken. Daarnaast krijgt de tarweprijs een zetje van koud weer dat voor Noord-Amerika wordt voorspeld. Op de Canadese prairies staat het kwik al ruim onder nul en de verwachting is dat deze koude poollucht zich verder naar het zuiden uitbreidt en ook in de VS de temperaturen zal laten zakken. Zeker op plekken waar weinig of geen sneeuw ligt kan dat voor uitwinteren van tarwe zorgen. Dat maakt de tarwemarkt nu even wat nerveus, maar we moeten de kans op schade ook niet overschatten, zo stellen enkele experts. Het gewas kan een flinke tik krijgen van vorst maar als het bij slechts een paar dagen kou blijft, valt het met de lager opbrengsten tegen de tijd dat de combine het land in gaat over het algemeen wel mee.
Op de Matif volgen handelaren met bovengemiddelde belangstelling de laatste ontwikkelingen in Oekraïne. Het land aan de Zwarte Zee heeft tot nu toe dit seizoen bijna 26,3 miljoen ton graan geëxporteerd, zo blijkt uit de cijfers die het Oekraïense ministerie van Landbouw vandaag heeft gepubliceerd. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op 37,9 miljoen ton. In januari dit jaar is tot 30 januari 3,5 miljoen ton graan uitgevoerd. In dezelfde maand een jaar eerder was dat 5,5 miljoen ton. Van het exporttotaal tot nu toe dit seizoen is 14,9 miljoen ton maïs en 9,4 miljoen ton tarwe. Afgelopen week zijn er achttien schepen met in totaal 664.000 ton graan aan boord vertrokken uit de Oekraïense havens volgens het Oekraïense ministerie van Infrastructuur. Dat is ongeveer een derde minder dan een week eerder. Volgens Oekraïne komt dat omdat de Russen de controles in de Turkse wateren traineren. Er zouden 117 schepen voor anker liggen te wachten op inspectie. De afgelopen week werden er maar twintig schepen geïnspecteerd volgens het Oekraïense ministerie, veel minder dan de het minimum aantal van 84 dat eigenlijk nodig is volgens Oekraïne.