Het oplopen van de spanning in Oekraïne door de levering van tanks gaat ook aan de granenmarkt niet ongemerkt voorbij. Vooral spelers op de tarwemarkt vrezen dat een verdere escalatie van de oorlog de tarwe export in de wielen kan rijden.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif steeg gisteren met €2,75 naar €284,50 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe in de lift. Op de beurs in Chicago steeg het maartcontract tarwe met 1% naar $7.41½ per bushel. Soja steeg eveneens met 1% en kwam daarmee uit op $15.02½ per bushel. Maïs leverde met 0,3% iets in en sloot op $6.74¾ per bushel.
Duitsland is akkoord met het leveren van Leopard 2-tanks aan Oekraïne. Dat maakt spelers op de tarwemarkt zenuwachtig volgens verschillende analisten. Een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne ligt door het beschikbaar stellen van de tanks in het verschiet, zo is de heersende gedachte. De oorlogshandelingen kunnen zand in de motor strooien voor de tarwe-export uit het Zwarte Zeegebied die mede door de graandeal weer enigszins op gang is gebracht. Rusland en Oekraïne zijn beide grootmachten op de wereldwijde tarwemarkt en eventuele nieuwe exportproblemen wegen zwaar op de beschikbaarheid van tarwe in de toch al krappe markt, menen analisten.
In 2022 haalde Rusland een grote graanoogst binnen. De uitgangspositie voor het komende seizoen is ook niet verkeerd. Volgens het Russische ministerie van Landbouw staat 94% van het areaal wintergraan er goed op, zo maakte het ministerie gisteren bekend. In de belangrijke landbouwregio's Rostov en Volgograd staat circa 98% van het areaal er goed op. In Krasnodar is zelfs 100% van het areaal de winter tot nu toe goed door gekomen volgens het Russische ministerie. Het areaal wintergranen in Rusland is kleiner dan vorig seizoen met 17,7 miljoen hectare dit seizoen om 18,4 miljoen hectare vorig seizoen.
India probeert tarweprijs te drukken
In India brengt de regering 3 miljoen ton tarwe uit de interventievoorraad op de markt, schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen binnen de Indiase overheid. De tarweprijzen op de binnenlandse markt zaten deze maand flink in de lift en bereikte zelfs recordhoogtes. Door het beschikbaar stellen van tarwe aan grote bulkafnemers als maalderijen hoopt de regering de prijs weer naar beneden te brengen. Voor het nieuwe seizoen verwacht India een grote tarweoogst onder meer door een gunstig groeiseizoen en een uitbreiding in het areaal. Maar het duurt nog een paar maanden voordat de oogst in de belangrijke teeltregio's van start gaat. Tot die tijd is het aanbod van tarwe krap volgens analisten.
De sojaprijs zat afgelopen handelssessie in de lift. Anders dan bij tarwe komt dat vooral door een nieuwe koopronde na daling van de markt eerder deze week volgens experts. Toch verwachten verschillende analisten dat de rally op de sojamarkt maar beperkt door zal zetten. Verbeterde weersomstandigheden in Zuid-Amerika - vooral regen in Argentinië - leggen een plafond in de markt. Ook de iets achterblijvende export van soja uit Argentinië zet mogelijk een rem op de prijzen. Van de oogst van 2021/22 is 80,6% uitgevoerd volgens de gegevens van het Argentijnse ministerie van Landbouw. vorig seizoen stond dat op 82,6%.