De tarwenoteringen stonden flink onder druk op de termijnmarkten in de afgelopen handelssessie. De druk van mogelijk extra aanbod op de wereldmarkt telde zwaar mee voor handelaren en speculanten. Op de fysiekmarkt blijft de tarweprijs overigens nog wel goed overeind zo blijkt de resultaten van een Egyptische tender.
Het maartcontract voor tarwe op de Matif zakte gisteren naar €290,50 per ton. Dat is €6 lager ten opzicht van de slotkoers een dag eerder. Ook op de CBoT deed de tarwenotering een flinke jas uit. In Chicago daalde het actuele tarwecontract met 1,4% naar $7,31 per bushel. Maïs sloot met 0,3% hoger op de CBoT. Het januaricontract soja op de CBoT, dat er bijna uitloopt, pluste afgelopen handelssessie 0,4% maar de overige contracten sloten marginaal lager.
Relatief weinig vraag naar tarwe uit de VS, een sterke dollar en stevige concurrentie op de wereldmarkt zette de tarwenotering op de CBoT onder druk volgens verschillende analisten. Vooral het nieuws dat India waarschijnlijk afstevent op een recordoogst drukte zwaar op de tarweprijzen. De kans dat India de exportban op tarwe opheft neemt daardoor toe en dat zou extra lucht geven op de tarwemarkt. Verder spelen op de termijnmarkten ook de relatief beperkte omzet en openstaande posities mee. De prijzen zijn daardoor iets gevoeliger voor koersschokken volgens enkele experts.
Stabilisatie op de fysiek markt
Door analisten wordt voor de prijsdruk op de tarwemarkt veel gewezen op de ruime beschikbaarheid van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zeegebied. Daar lijkt de bodem in de markt nu wel bereikt. Sinds eind december blijft de prijs voor tarwe stabiel op $306 voor FOB-levering volgens marktbureau IKAR. Sovecon waarschuwt voor vorstschade in de wintertarwe in Zuid- en Centraal-Rusland. Het kwik zakt daar onder de min 15 graden en de tarwe heeft er nauwelijks een beschermende sneeuwdeken. "Als het enkele dagen kouder blijft en de bodemtemperatuur onder de min 15 graden komt wintert de tarwe uit", volgens de analisten van Sovecon. De resultaten van een Egyptische tender zijn gisteren bekend geworden. De laagste inschrijving is naar verluidt een aanbod van $337 per ton C&F (franco) van 60.000 ton tarwe uit Rusland. Die prijs is slechts enkele dollars lager dan de vorige tender van het Egyptische staatsinkoopbureau GASC. De hoogste inschrijving op de tender was voor tarwe uit Frankrijk op $351,82 per ton.
China is aan de markt voor maïs uit Brazilië. Dat maakt Anec, een branchevereniging van Braziliaanse graanhandelaren, bekend. In januari is er ruimte geboekt voor de overslag van 1 miljoen ton maïs in Braziliaanse havens door Chinese afnemers. De totale maïsexport voor de maand januari komt daarmee uit op 5,024 miljoen ton. Vorige week rekende Anec nog met een export van 4,326 miljoen ton. De Chinese kooplust in Brazilië leidt waarschijnlijk tot een lager export van maïs uit de VS, zo waarschuwen experts. Het Japanse meteorologische bureau schat de kans op 70% dat het weerfenomeen La Niña ten einde komt aan het eind van de winter op het noordelijk halfrond. Er is 80% kans dat de weerpatronen teruggaan naar normaal komende lente, stelt het Japanse bureau. Het weerfenomeen La Niña hangt samenhangt met relatief lage watertemperaturen in de Stille Oceaan en veroorzaakt doorgaans droogte in delen van Zuid-Amerika en extra neerslag in Australië. Voor de komende oogst in Argentinië komt de omslag te laat, stelt de graanbeurs van Buenos Aires. Door droogte is de tarweopbrengst gehalveerd en is het zaaien van maïs en soja vertraagd.