De granenmarkt staat zowel in de EU als de VS onder druk. Tarwe uit Rusland en een mogelijk kleinere vraag naar grondstoffen door een haperende economie temperen de verwachtingen van handelaren en speculanten. Opvallende genoeg lijkt de sojamarkt weinig gevoelig te zijn voor deze ontwikkelingen.
De tarwenotering op de Matif leverde gisteren €4 in en het maartcontract sloot daarmee op €299 per ton. Op de CBoT deed tarwe met een daling van 3,9% de afgelopen handelssessie een fors stap terug. Het maartcontract is met $7.45½ naar het laagste niveau in twee weken gezakt. Ook maïs leverde flink in en daalde 2,5%. De sojanotering leverde ook wat in op de beurs in Chicago, maar hier viel het verlies met 0,6% mee.
Het aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zee-gebied en een zeer grote oogst in Rusland houden het deksel op de tarwemarkt. Toch is dat zeker niet de enige verklaring van de prijscorrectie op de graanbeurzen. Handelaren en analisten maken zich in toenemende mate zorgen over de ontwikkelingen in de vraag naar granen. De economieën van de grote markten als de VS, de EU en China vertonen wat haperingen. Europa en de VS hebben vooral te kampen met inflatie dat de economische groei hindert. In China zijn het vooral de zorgen over de coronagolf waarover analisten zich zorgen maken. Dat heeft een negatief invloed op de vraag naar grondstoffen en in brede zin en granen vormen daarop geen uitzondering.
Weermarkt
De cijfers over de conditie van de wintertarwe in de VS, die gisteren door het USDA zijn gepubliceerd, werken ook nog na in de markt. Vooral de flinke verbetering van de conditie van wintertarwe in Colorado en Oklahoma hebben de markt toch wel enigszins verrast. De weerpremie die in de tarweprijs was verwerkt, wordt door dit nieuws volgens insiders weer enigszins afgebouwd.
Op de sojamarkt blijft het weer nog wel domineren. De droogte in Argentinië is zeker nog niet voorbij en dat zorgt voor een stevige bodem in de markt. Volgens de graanbeurs van Rosario heeft Argentinië te kampen met de droogste lente in 35 jaar. Het zaaien van zowel maïs als soja heeft daardoor forse vertraging op gelopen en de verwachting is dat het daadwerkelijke areaal kleiner uitvalt dan het geplande areaal. De droogte in Argentinië verdringt de aandacht van de goede sojaoogst die voor het buurland Brazilië wordt voorzien. Die oogst is overigens nog niet binnen, zo waarschuwen analisten. Tijdens het groeiseizoen is voldoende neerslag nodig om het gewas goed aan de groei te houden. Regen tijdens de oogstperiode - die in de eerste regio's voorzichtig van start is gegaan - pakt echter nadelig uit voor de opbrengsten en kwaliteit van de soja.