De relatief hoge graanprijzen stellen verschillende landen voor verschillende uitdagingen. India probeert de prijs te dempen om de inflatie in de hand te houden, terwijl het Braziliaanse handelsoverschot baat heeft bij hoge prijzen.
De Europese tarwemarkt is rustig begonnen tijdens de eerste handelsdag van 2023. Het maartcontract tarwe op de Matif sloot op €309,25 per ton. Dat is gelijk aan het slot op de laatste handelsdag van 2022. De CBoT was gisteren gesloten en gaat pas later vandaag Nederlandse tijd open voor de eerste handelsdag van 2023.
India probeert de hoge graanprijzen te dempen om de inflatie in het land onder controle te houden. De Indiase regering overweegt om 2,1 miljoen ton tarwe uit de interventievoorraad op de markt te brengen om de prijs omlaag te krijgen. Dat meldt persbureau Reuters vandaag op basis van bronnen uit de regering. De definitieve beslissing over de verkoop van de interventievoorraad zal in de komende 10 dagen genomen worden. Voedselprijzen spelen een hele grote rol bij het beheersen van de inflatie in India, de op twee na grootste economie van Azië. Voedsel telt voor bijna 40% mee in het mandje producten waarop de consumenten inflatie wordt gebaseerd.
Droogte in Argentinië blijft een factor van belang met name op de sojamarkt. Daar lijkt maar geen verandering in te komen. Ook voor het komende tien dagen blijft het warm en droog in Argentinië volgens de weermodellen. Dat legt een stevige bodem in de sojamarkt.
Handelsoverschot
De relatief hoge graanprijzen hebben Brazilië geen windeieren gelegd. Het overschot op de handelsbalans van het land in Zuid-Amerika steeg naar $62,3 miljard zo blijkt uit gisteren door de regering gepubliceerde cijfers. Dat is het hoogste overschot op de handelsbalans sinds 1989 toen begonnen is met het bijhouden van deze gegevens. De waarde van de geëxporteerde soja in 2022 steeg met 20,8% naar $46,7 miljard. Die stijging komt grotendeels door de hogere prijs en niet zo zeer door een groter geëxporteerd volume.
Politiek speelt ook op de granenmarkt een rol. Die rol wordt door sommige analisten nog weleens onderschat. Een land dat zich wel erg bewust is van voedselzekerheid is China. In dat land is vanaf dit jaar een nieuwe joint venture tussen staatsgraanhandelsbedrijf COFCO en staatsopslagbedrijf Sinograin van start gegaan. De samenwerking is onderdeel van het beleid in Beijing om de efficiency van de nationale reserves te verbeteren en de voedselzekerheid beter te waarborgen. Naar eigen zeggen heeft COFCO een verwerkingscapaciteit van 27 miljoen ton en een havencapaciteit van 33 miljoen ton. Het bedrijf zou een omzet hebben van $48 miljard in 2022 en 130 miljoen ton graan en daaraan gerelateerde producten hebben verhandeld.