De graanhandel komt aarzelend uit de startblokken deze week. De verlenging van de graandeal brengt Rusland niet wat het ervan verwacht. Kopers blijven voorzichtig met zaken doen. De Amerikaanse experts hebben de blik meer naar China gericht en volgen de ontwikkelingen rondom corona op de voet.
De graanprijzen staan licht onder druk vandaag. Op de Matif staan de tarwecontracten circa 1% in de min tijdens het schrijven van dit artikel. Op de CBoT gaat de verlaging voor tarwe richting 2% ten opzichte van de koers van het weekend. Bij maïs en soja blijft het verlies onder de 1%.
Kijk hier voor de actuele koersen
De Europese tarwenotering heeft volgens sommige experts last van concurrentie uit Rusland. Marktbureau IKAR meldt voor Russische tarwe in het Zwarte Zee gebied een prijs van $314 per ton free on board (FOB). Dat is $3,5 lager dan een week eerder. Ondanks verlenging van de graandeal blijft de uitvoer van tarwe uit Rusland relatief moeizaam lopen. Dat heeft ook effect op de keuzes die boeren voor het komende seizoen maken. Volgens Sovecon hebben Russische telers 17,6 miljoen hectare wintergraan gezaaid. Vorig seizoen was er rond deze tijd 18,3 miljoen hectare wintergraan gezaaid volgens het marktbureau. De winter in Rusland verloopt tot nu toe gunstig voor wintergranen volgens Sovecon. De Turkse president Erdogan maakte vandaag (21 november) bekend Russische tarwe te verwerken tot bloem. Die bloem wordt vervolgens gratis ter beschikking gesteld aan de armste landen in de wereld om de voedselcrisis in de zwaarst getroffen gebieden te verlichten, zo meldt de Turkse krant Habertürk. Rusland en Turkije zouden hier een overeenkomst over hebben gesloten.
Dure dollar en tegenvallende vraag uit China
In de VS zitten de graanprijzen in mineur door de combinatie van een dure dollar en zorgen over de economische ontwikkelingen in China. Het leek er even op dat China de strikte coronateugels een beetje zou laten varen. Met de oproep aan inwoners in de drukste wijken van Peking, om maandag thuis te blijven na een te hoog aantal besmettingen, en een vijfdaagse lockdown in ten minste één district in Guangzhou, blijkt het tegendeel waar. Een hoog aantal coronabesmettingen in China wordt als prijsdrukkende factor gezien door experts op de graan- en energieprijzen.
De dure dollar helpt de Amerikaanse tarwe export ook niet. Ten opzichte van Russische tarwe is tarwe uit de VS al relatief duur en dat effect wordt door de hoge dollarkoers nog eens versterkt. Als je naar het gat tussen tarwe op de CBoT en Matif kijkt, kan je de vraag stellen of Amerikaanse handelaren niet wat te voorzichtig zijn. Het prijsverschil is de laatste dagen gegroeid, maar nog niet extreem.
Bekijk hier het overzicht van de graanprijzen en de technische analyse.