De graannoteringen op de internationale beurzen doen deze handelssessie een stapje terug. De markt lijkt er voorzichtig vanuit te gaan dat er op tijd een oplossing wordt gevonden voor de export van graan uit Oekraïne als de huidige graandeal afloopt. Ontwikkelingen in Australië kunnen de markt echter weer momentum naar boven geven. De soja import van China liet in september een trendbreuk zien maar in de actuele prijs komt dat nog niet zo naar voren.
De tarweprijzen op zowel de Matif als de CBoT staan voorzichtig onder druk vandaag maandag 24 oktober. Op beide beurzen staan de koersen van de tarwecontracten tijdens het schrijven van dit artikel circa 1% lager ten opzichte van de slotkoers afgelopen vrijdag. De sojanotering op de CBoT staat eveneens krap 1% lager ten opzichte van voor het weekend. Ook maïs staat in de min maar met een 0,75% lagere koers blijft het verlies beperkter.
Rusland blijft een grote onzekere factor op de granenmarkt. Zondag 24 oktober liet het Oekraïense ministerie van infrastructuur weten dat door traineren van de Russen de Oekraïense havens die onder de graandeal vallen, maar voor circa 25% - 30% van de capaciteit worden benut. Sinds 1 augustus is er 8,5 miljoen graan onder de deal uitgevoerd. In goede maanden voor de Russische invasie werd er tot 6 miljoen ton per maand overgeslagen. Het is nog onzeker of de huidige graandeal verlengd wordt. De huidige overeenkomst loopt op 19 november af en zou voor die tijd verlengd moeten worden als Oekraïne de graanexport via de Zwarte Zee op gang wil houden. Gezien de prijsbeweging op de tarwemarkt lijken spelers er min of meer vanuit te gaan dat de export uit Oekraïne ten minste op het huidige niveau blijft doorlopen.
Overstromingen
De prognose voor de tarweoogst in Australië dit seizoen wordt door het USDA geraamd op 34 miljoen ton. Dat is 2,3 miljoen ton lager dan de oogst vorig seizoen, maar nog steeds de op één na grootste oogst ooit. Het groeiseizoen verloopt in Australië echter niet volgens het boekje. In New South Wales is volgens voorzichtige schattingen 120.000 hectare tarwe verloren gegaan door overstromingen. De schade voor de getroffen boeren bedraagt circa 150 miljoen Australische dollar (circa €100 miljoen) in tarwe alleen. De boerenbelangenorganisaties vragen dan ook om steun voor de getroffen boeren. De teeltkosten zijn heel hard gestegen en telers hebben een flink kapitaal in hun gewas geïnvesteerd. Extreme neerslag en de overstromingen die daarop volgen zijn volgens de belangenorganisaties geen normaal bedrijfsrisico meer te noemen.
China roert zich op de sojamarkt. Volgens de laatste douanecijfers heeft het Aziatische land afgelopen september 7,72 miljoen ton soja geïmporteerd. Dat is 12% meer vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Misschien nog wel belangrijker is de trendbreuk met maanden van tegenvallende importcijfers uit China. Door onder meer een tegenvallende oogst in Brazilië liep de sojaprijs in juni op naar het hoogste niveau in tien jaar. Dit viel samen met tegenvallende resultaten in de varkenssector - waar sojaschroot een belangrijke voergrondstof is - en dat maakt China als grootste koper van soja op de wereldmarkt afwachtend.