Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Reactie graanmarkt op Rusland toch wat te heftig

9 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Rusland is en blijft een factor van belang op de granenmarkt. Woensdag zorgde uitspraken van Poetin voor lichte paniek op de granenmarkt. Die reactie is misschien overtrokken geweest. De afgelopen handelssessie maakten de tarwecontracten op de termijnmarkt dan ook een beweging de ander kant op.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren op €320,50 per ton. Dat is €5,75 lager dan een dag eerder. Op de CBoT sloot het tarwecontract 1,9% lager ten opzichte van de slotkoers. Maïs sloot op de Amerikaanse beurs marginaal lager terwijl soja een miniem plusje kon bijschrijven.

De daling in de tarweprijs wordt door verschillende analisten voor een belangrijk deel toegeschreven aan de uitspraken van Poetin over de graandeal met Oekraïne. De Russisch president liet tijdens een economisch forum duidelijk weten niet tevreden te zijn met hoe de deal in de praktijk uitpakt en liet doorschemeren dat hij de deal grondig wil herzien. Het mogelijk weer wegvallen van Oekraïne als graanleverancier deed de markt opschrikken. Een dergelijk gebeurtenis waar de markt duidelijk op reageert, trekt ook de belangstelling van speculanten. Nu het er op lijkt dat de soep niet zo heet gegeten wordt, trekt die groep zich weer terug met een beperkte daling van de notering tot gevolg. De angst voor een economische recessie speelt ook op de granenmarkt. De notering van ruwe olie deed eerder deze week een stap omlaag en spelers op de granenmarkt kijken daar met een schuin oog naar. Fundamenteel blijft de granenmarkt de komende maanden krap, het is alleen even afwachten hoe de vraag zich in deze periode zal ontwikkelen.

Vorstschade
In Argentinië heeft de tarwe een tik van vorst gekregen, zo bericht de graanbeurs van Buenos Aires. De tarwe had al te maken met extreme droogte en nu komt daar een stevige koude periode overheen. In verschillende belangrijke teeltgebieden laat de tarwe symptomen zien van vorstschade. Dat varieert van gele bladeren tot stengels die zijn bevroren. In het noorden van het land, waar circa 10% van het totale Argentijnse tarweareaal staat, heeft de vorst de meeste schade veroorzaakt. De tarwe in Argentinië zit een belangrijke fase in het groeiseizoen enkele maanden voor de oogst. Het dorsen begint normaal vanaf november een loopt door tot januari.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden