Oekraïne en oogstcijfers zijn twee belangrijke krachten op de granenmarkt. Maar er zijn meer factoren. Zo wordt er bijvoorbeeld actief monetair beleid gevoerd via de granenmarkt terwijl andere landen zich steeds meer zorgen maken over de betaalbaarheid.
De granenmarkt laat een gemixt beeld zien. In Europa sloot de Matif voor het weekend lager terwijl de CBoT in de plus sloot. Vandaag is de Amerikaanse beurs gesloten vanwege de Amerikaanse feestdag Labor Day. De Matif is wel open en daar beweegt de notering vooral zijwaarts tijdens het schrijven van dit artikel op maandagmiddag.
De droogte en de uitvoer van graan uit Oekraïne blijven de gemoederen op de granenmarkt in de VS en EU bezighouden. Dat geldt ook voor Zuid-Amerika, maar daar komt nog iets bij. Argentinië gebruikt de granenmarkt als middel om de in- en uitstroom van harde buitenlandse valuta te beïnvloeden. In Argentinië loopt de export van soja dit seizoen achter op vorig seizoen. Eén van de redenen is de hoge inflatie. Boeren houden liever het product nog even vast dan het in snel in waarde dalende peso's om te zetten. Het ministerie van economische zaken maakte daarom gisteren (zondag 4 september) per direct een verbetering van de wisselkoers tot en met 30 september bekend. Voor Argentinië is de instroom van harde valuta - die binnenkomt met de soja-export - broodnodig om aan de financiële verplichtingen aan het IMF te kunnen voldoen. Boerenorganisaties zijn uiterst kritisch over de voorstellen van de regering. In de eerste plaats is de termijn van nog geen maand wel erg kort, zo vrezen de belangenorganisaties. Daarnaast waarschuwen ze dat er maar een kleine groep grote bedrijven met de steun vandoor gaat als het tegenzit.
Inflatie
In Brazilië zorgt de oplopende inflatie voor minder vraag naar tarwe. In juli bereikte de tarwe-import het laagste punt sinds 2017 volgens de gegevens van de overheid. In augustus is de tarwe-import volgens de voorlopige data 9,7% lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijs kwam afgelopen maand uit op gemiddeld $441 per ton. Dat was in augustus 2021 nog $276,30 per ton. Brazilië werkt hard aan het opvoeren van de eigen tarweproductie. Dit seizoen wordt er naar verwachting 10 miljoen ton tarwe geoogst. De in het eigen land geproduceerde tarwe is alleen duurder dan de buitenlandse, zo laat de directeur van een marktbureau weten bij Reuters. De consumenten hebben wel moeite om de op tarwe gebaseerde producten als brood en pasta te betalen.
Irak maakte zondag 4 september bekend extra tarwe te gaan importeren om de afhankelijkheid van duur meel uit het buitenland te verminderen. Het ministerie van handel zegt daarvoor nieuwe mechanismes toe te passen. Wat dat precies behelst wordt niet nader uitgelegd. Wel is duidelijk dat er in augustus geen tarwe is gekocht in een tender. In plaats daarvan doet Irak direct zaken met leveranciers. Een tactiek die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld die van Egypte. Irak importeert jaarlijks ongeveer tussen de 4,5 en 5 miljoen ton tarwe. In juli maakte het land bekend in de markt te zijn voor 1,5 miljoen ton tarwe om het verwachte verbruik in de eerste maanden van het nieuwe jaar te dekken. Of en hoe dat verandert door het besluit om minder meel te importeren is onduidelijk.