De granenmarkt bewoog vooral zijwaarts gisteren. Een echte impuls om de markt richting te geven ontbrak. Oekraïne kwam gisteren met exportcijfers en die lagen in lijn met wat de handel verwachte. Dat is anders dan in de VS waar het ministerie aankondigde voorlopig geen exportdata meer bekend te maken.
De tarwekoersen zijn de afgelopen handelssessie in de plus gesloten. Het septembercontract op de Matif sloot gisteren op €332,25 per ton. Op de CBoT steeg het septembercontract tarwe met 1,3% naar $8,09 per bushel (circa €296 per ton). Soja en maïs sloten op de Amerikaanse beurs wel marginaal lager met respectievelijk 0,4% en 0,9%.
De tarweoogst op het noordelijk halfrond zit er grotendeels op. Doorgaans neemt dan de belangstelling van handelaren voor tarwe toe. Dat geeft extra steun aan de tarweprijs op het moment. Daarnaast blijven ook de ontwikkelingen in het Zwarte Zeegebied de markt bezighouden. Oekraïne heeft in augustus 2,26 miljoen ton graan geëxporteerd, zo maakte het ministerie van Landbouw van het land bekend. Dat is 59,5% minder dan in dezelfde maand vorig jaar. Oekraïne voerde in augustus 763.000 ton tarwe uit, 1,33 miljoen ton maïs en 161.000 ton gerst.
Geen vraag naar Russische tarwe
De Russische tarwe-export komt ondanks de recordoogst maar moeilijk opgang. In augustus voerde het land 3,5 miljoen tarwe uit. Volgens marktbureau Sovecon loopt de uitvoer van tarwe in de eerste twee maanden van het exportseizoen 27% achter op vorig jaar. Dat is de kleinste export sinds seizoen 2017/2018. De verwachting van verschillende analisten en spelers op de markt is dat de Russische export in september stijgt naar circa 4 miljoen ton. De vraag naar Russische tarwe is het grote probleem. Er wordt nauwelijks tarwe verhandeld volgens sommige bronnen. De exportvooruitzichten voor Rusland zien er niet rooskleurig uit volgens marktbureau IKAR. Dat komt onder meer door de tegenvallende kwaliteit van de Russische tarwe, onduidelijkheid over en problemen met de westerse sancties en de sterk gestegen koers van de roebel. Veel kopers geven op het moment de voorkeur aan tarwe uit de EU. De tarweprijzen in Rusland staan onder druk en als die nog verder wegzakken en de prijzen op de wereldmarkt verder stijgen zou de vraag naar Russische tarwe weer kunnen aantrekken.
Het USDA maakte woensdag bekend dat het tot 15 september geen wekelijkse exportcijfers publiceert. Het ministerie is bezig met de overgang naar een nieuwe systeem en dat gaat gepaard met de nodige problemen. Vorige week 25 augustus klopte de gepubliceerde cijfers niet door technische problemen en trok het USDA de data terug. Nu is dus besloten om de publicatie van de exportcijfers de komende weken helemaal te schrappen. Dat zorgt voor extra onzekerheid op de toch al volatiele granenmarkt. De wekelijkse exportupdate werd ingevoerd in 1973 nadat een jaar eerder de Sovjet Unie onverwacht veel graan kocht en daarmee de Amerikaanse voorraad opsoupeerde. Dat stuwde toen de voedselprijzen op volgens het USDA.