Shutterstock

Analyse Granen en Grondstof

Franse tarwe-export gaat met een noodgang

30 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Met de tarweoogst grotendeels achter de rug verschuift de focus van spelers op de markt weer wat meer naar de exportcijfers. In Frankrijk is in de eerste maanden van het graanseizoen opvallend veel tarwe uitgevoerd. Rusland heeft meer moeite met het uitvoeren van tarwe. En verder kwam het USDA met het Crop Progress-rapport.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenoteringen zitten weer voorzichtig in de lift. Op de Matif sloot het septembercontract voor tarwe op €336 per ton. Dat is €5,75 hoger dan voor het weekend. Het septembercontract op de CBoT sloot 4,5% hoger op $8,20 per bushel en maïs pluste op de Amerikaanse beurs 2,2%. Soja was de afgelopen handelssessie de uitzondering en sloot 4,4% lager.

Het Franse marktbureau Agritel is vandaag met de opbrengstramingen naar buiten gekomen. De Franse oogstverwachting van zachte tarwe is naar boven bijgesteld tot 33,63 miljoen ton. Dat is 90.000 ton meer dan in de prognose vorige maand. De totale oogst blijft daarmee overigens nog wel onder het vijfjarige gemiddelde. De export van zachte tarwe gaat in een ongebruikelijk hoog tempo volgens Agritel. In juli en augustus is er 2,5 miljoen ton uitgevoerd. Daarmee is in twee maanden al ongeveer een kwart van de voor de export beschikbare zachte tarwevoorraad geëxporteerd. Gemiddeld is er eind augustus 14% van de voorraad uitgevoerd. Door de problemen in het Zwarte Zee gebied is er extra belangstelling voor Franse tarwe volgens Agritel. Er is ruim 10 miljoen ton tarwe beschikbaar door de relatief kleine oogst. Het huidige exporttempo is de rest van het seizoen niet vol te houden volgens het marktbureau. Verder gaat Agritel van een zeer kleine eindvoorraad uit aan het einde van dit seizoen.

Frankrijk stevent verder af op de kleinste maïsoogst van deze eeuw. De maïs heeft flink te lijden gehad onder de hittegolven en het is het droogste jaar sinds het begin van de metingen. Agritel gaat uit van een totale Franse maïsoogst van 10,8 miljoen ton. Voor de totale EU komt de prognose uit op 53,8 miljoen ton maïs. Dat is de kleinste oogst in vijftien jaar.

Zorgen over Zwarte Zee
In Rusland staan de tarweprijzen onderdruk. Volgens marktbureau staat de prijs voor Russische tarwe geladen in de Zwarte Zee op $315 per ton free on board (FOB). Dat is $10 lager dan vorige week. Volgens Sovecon ligt de prijs voor Russische tarwe voor directe verlading op $312 tot $318 per ton, ruim $20 lager dan vorige week. Mede door de vorderingen met de oogst is er relatief veel aanbod van tarwe. De export valt tot nu toe wat tegen. Vorige week voerde Rusland 660.000 ton graan uit volgens Sovecon. De week daarvoor werd er nog 850.000 ton tarwe geëxporteerd.

In de VS kwam het USDA gisteren met het wekelijkse Crop Progress-rapport. De conditie van de maïs is wederom naar beneden bijgesteld. 54% van de maïs in de VS krijgt de status goed of excellent. Dat is 1 procentpunt lager dan vorige week. De conditie van soja is ongewijzigd ten opzichte van vorige week met 57% goed of excellent. Verschillende analisten rekenden op een kleine afwaardering in de conditie van soja. De helft van de zomertarwe is inmiddels geoogst volgens het USDA. Daarmee loopt de oogst 21% achter op het vijfjarige gemiddelde.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden