De maïs heeft in Europa flink te lijden gehad onder de hitte en droogte. In de opbrengstraming van de Europese Commissie wordt de opbrengst van maïs maar liefst 16% lager geschat dan het vijfjarig gemiddelde. Ook andere zomergewassen hebben last van de droogte, hoewel enkele gewassen er nog niet zo slecht op staan.
De uitzonderlijke warme en droge weersomstandigheden hebben in de maand juli en augustus in grote delen van Europa de gewassen beïnvloed. Dat resulteert in een lagere opbrengst voor meerdere zomergewassen in de augustuseditie van het JRC Mars-bulletin van de Europese Commissie. In Noord- en Midden-Italië, Spanje, Frankrijk en delen van Midden- en Oost-Europa was de droogte al uniek, maar de afgelopen maand zijn er onder andere de Benelux en Duitsland bijgekomen. In meerdere landen gelden beregeningsverboden. Dit heeft invloed op vrijwel alle zomergewassen. Echter waren de omstandigheden wel gunstig om de wintergewassen goed en vlot te oogsten waardoor er nauwelijks opbrengstverliezen waren.
Maïs zeer slecht, zonnebloem volgt
Weinig tot geen water en hittestress vielen samen met de bloeifase en de korrelontwikkeling, wat resulteerde in opbrengstverliezen van meerdere gewassen. In de juli-editie noteerde maïs 7,4% minder vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. In de maand juli is daar nog eens een daling van 8,6% bijgekomen, wat dus oploopt tot 16% en de gemiddelde opbrengst naar 6,63 ton per hectare brengt. In Hongarije en Roemenië worden 34% en 23% minder opbrengst verwacht en in Italië 25% vergeleken met het vijfjarig gemiddelde. In Nederland wordt een opbrengst van 10 ton verwacht, 6,8% minder dan het vijfjarig gemiddelde en zelfs 22% minder vergeleken met 2021/22.
Voor zonnebloemen wordt een 12% lagere opbrengst verwacht, 2,06 ton per hectare aan zonnebloempitten. In Frankrijk wordt zelfs verwacht dat de opbrengst zo slecht is dat ondanks de forse toename in areaal, de totale opbrengst op hetzelfde uitkomt als andere jaren. Ook sojabonen gaan met 9,6% fors achteruit deze maand. In totaal wordt de opbrengst van het gewas 15% lager geschat in Europa. De droogte in Italië zorgt voor 25% minder opbrengst en spant de kroon. Andere landen noteren ook allemaal negatief op enkele na met een minimale plus.
Het gewas waar nog altijd een bovengemiddelde opbrengst van wordt verwacht is koolzaad. Het gros is vrijwel compleet geoogst en noteert een plus van 2,4% op het vijfjarig gemiddelde met 3,15 ton per hectare gemiddeld.
Suikerbieten en aardappelen leveren in
De suikerbieten hebben zichtbaar onder de droogte en hitte geleden en veel telers uit heel Europa vragen zich af wat dit met de groei gedaan heeft en wat er nog gaat gebeuren met het gewas. Volgens de opbrengstraming gaan suikerbieten er met 2,7% op achteruit, maar noteren zij met 75,3 ton per hectare nog altijd net boven het vijfjarig gemiddelde. De droogte heeft negatieve effecten op de groei van het blad, maar dat wordt deels gecompenseerd door een hoog suikergehalte. Een verdere groei is nog steeds mogelijk als het gewas water krijgt. In Nederland wordt een net bovengemiddelde opbrengst verwacht van 86,2 ton, 2,7% hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Frankrijk noteert ondanks de droogte nog altijd een plus van 5,7% en komt met de hectareopbrengst uit op 87 ton suikerbieten.
De hectareopbrengst van aardappelen ligt in Europa zo goed als op het vijfjarig gemiddelde. Momenteel wordt een opbrengst van 34,2 ton per hectare verwacht, net zoals het vijfjarig gemiddelde. Volgens de opbrengstraming is de voorspelling 2,5% naar beneden gedaald. Gemiddeld staan de aardappelen er niet zo slecht op, meldt het rapport. Het gewas liep in meerdere regio's qua groei voor op andere jaren waardoor het gewas al verder was ontwikkeld toen de droogte parten begon te spelen. Er is in Europees ook veel beregend om de groei nog te stimuleren. Volgens het rapport wordt in Nederland nog altijd een positieve hectareopbrengst verwacht van 42,7 ton gemiddeld. Frankrijk duikt met 40 ton per hectare 3,3% onder het vijfjarig gemiddelde en Duitsland ziet zijn hectareopbrengst slinken tot 40 ton met 3,7%. Ook de Belgische aardappelteler rooit volgens het rapport 2,5% minder en Spanje ziet een daling van 9,7%. In Noord-Europa staan de aardappelen er bovengemiddeld op en wordt er minimaal 5% meer hectareopbrengst verwacht.