Agrifoto

Analyse Granen & Grondstof

Grote verschillen in Europese graanopbrengst

8 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Prijzen op de internationale graanbeurzen staan vandaag ligt onderdruk. Grotendeels is dat veroorzaakt door het verder opgang komen van de uitvoer van graan uit Oekraïne. Het vertrouwen in de graandeal blijft echter broos. Naast de geopolitieke ontwikkelingen komen er ook steeds meer opbrengstcijfer van de tarweoogst naar buiten en daaruit komt een zeer wisselend beeld naar voren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwekoersen op de Matif zijn tijdens het schrijven van dit artikel met circa 1,5% gezakt ten opzichte van de slotkoers voor het weekend. Op de CBoT bleef het verlies tot ongeveer 0,5% bperkt. De maïs contracten voor de nieuwe oogst daalde met ongeveer 1% en in de sojahandel staan de contracten voor dit kalenderjaar zelfs in de plus.

De lagere noteringen op de beurzen vinden voor een deel hun oorsprong in het verder opstoom raken van de graanexport uit Oekraïne. Inmiddels zijn er tien schepen vertrokken uit drie havens van Oekraïne. Uit de gegevens van het Turkse ministerie van defensie zou er daarmee 243.000 ton maïs zijn uitgevoerd, 11.000 ton sojabonen, 6.000 zonnebloemolie en 45.000 zonnebloemschroot. Ter vergelijking voor de Russische inval liep de export uit Oekraïense havens aan de Zwarte Zee op tot 6 miljoen ton per maand. Verschillende experts waarschuwen dan ook dat met de huidige graandeal de export nog lang hersteld is naar het niveau van voor februari. Daar komt nog bij dat de gevechten door blijven gaan. Reders zijn en blijven daarom erg voorzichtig lege schepen richting Oekraïne te sturen.

Wisselende oogstcijfers
De regioafdeling van het Russische ministerie van landbouw in de zuidelijke provincie Krasnodar maakte vandaag bekend dat de opbrengst van wintergranen hoger ligt dan vorig seizoen toen er een record oogst werd binnen gehaald. In totaal hebben de graantelers in Krasnodar bruto (voor drogen en schonen) 12,4 miljoen ton wintergraan geoogst. Daarvan in 10,7 miljoen ton wintertarwe. Een ongekende opbrengst volgens de lokale afdeling van het ministerie zeker gezien de droge start die werd gevolgd door felle buien met plaatslijk flinke hagel. De cijfers uit Krasnodar zijn enigszins opmerkelijk. Het Russische ministerie van landbouw waarschuwde vorige week nog voor een kleinere graanexport door tegenvallende weersomstandigheden en problemen met de onderdelenvoorziening voor de buitenlandse machines. De prognose van een totale graanoogst van 130 miljoen ton is waarschijnlijk te hoog geweest zo verwachte het ministerie. In Krasnodar worden overigens voornamelijk wintergranen verbouwd en die zijn net wat minder droogtegevoelig dan de zomergranen.

Ook vanuit Europa druppelen de voorlopige opbrengstcijfers binnen. De schattingen laten wel grote verschillen zien tussen de verschillende regio's. Een aantal bronnen maakte voor Frankrijk bekend met een lagere graan opbrengst te rekenen dan vorig jaar. De Duitse boerenbond maakt vorige week bekend dat de tarweoogst daar naar verwachting 1% groter is dan afgelopen jaar. Marktbureau Agrarmarkt Austria (AMA) bericht dat de gaanoogst in Oostenrijk exclusief maïs 3,9% hoger ligt vergeleken met vorige seizoen. De hogere opbrengst in Oostenrijk is voor een deel toe te schrijven aan een uitbreiding in het areaal maar ook de hectare opbrengsten zijn gemiddeld genomen goed. Regen in juni was precies op tijd voor een goede opbrengst volgens AMA. Het Poolse bureau voor de statistiek gaat uit van een graanoogst van 26,6 miljoen ton. Dat is 400.000 oftewel 1% onder de opbrengst van vorig jaar maar wel 500.000 boven het vijfjarig gemiddelde. Dat geeft overigens enigszins vertekend beeld volgens het bureau. Het graanareaal is met ongeveer 7% ten opzichte van vorig jaar. De opbrengst per hectare ligt dit jaar circa 6% hoger dan vorig seizoen. Ten zuiden van Europa in Marokko heeft de droogte flink huisgehouden. Het Marokkaanse ministerie van landbouw maakt vandaag bekend dat de graanoogst 67% lager uitkomt vergeleken met vorig jaar op 3,4 miljoen ton. Droogte heeft in het Noord-Afrikaanse land de oogst gedecimeerd.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden