Een groot deel van de wintertarweoogst is vlot binnengekomen vorige week. Vooral in het zuidwesten is bijna de helft al van het land. In het midden van Nederland ligt het tempo wat lager en het noorden moet vrijwel nog beginnen. Akkerbouwers zijn verrast over het oogsttijdstip. De opbrengst- en kwaliteitsindicaties blijven goed.
Volgens de oogstupdate van coöperatie CZAV staat de teller in hun werkgebied, Zuidwest-Nederland, tot vandaag op 45 procent. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen en op de Zeeuwse eilanden is al een behoorlijk volume binnen. Ook op de Zuid-Hollandse Eilanden zijn akkerbouwers en loonwerkers volle bak aan het dorsen geweest.
Grote regioverschillen
De oogst is vroeg van start gegaan en vlot verlopen maar het is geen record. In 2018 was op deze datum al meer dan de helft van alle tarwe binnen en kon het gros van de tarweoogst in deze week worden afgerond. Opvallend zijn de regioverschillen. Zo moet in Midden-Nederland toch zeker nog driekwart tot tachtig procent worden gedorst. In Friesland en Groningen moet de tarweoogst nog beginnen. Daar is vooral graszaad, wintergerst en wat koolzaad geoogst. Op de zand- en dalgronden in het Noordoosten is afgelopen week een begin gemaakt met de zomergerst, die opvallend vroeg rijp is.
Het hectolitergewicht van de geoogste tarwe blijft onveranderd hoog, zo meldt ook CZAV. Cijfers van 80 of meer zijn geen uitzondering. Dat resulteert ook in mooie opbrengstcijfers van tien ton of zelfs daarboven. De vochtpercentages liggen dan weer behoorlijk laag. Sommige vrachten worden binnengebracht met maar tien procent. Of het gewichtsverlies ten opzichte van de vijftien procent handelsnorm wordt gecompenseerd hangt af van de collecteur.
Graan noodrijp
Het is mogelijk dat de later gezaaide winter- en zomertarwe een lagere opbrengst laten zien omdat de gewassen meer te lijden hebben gehad van de droogte dit seizoen. De graangewassen zijn bij de hoge temperaturen en droogte van de afgelopen weken noodrijp geworden. Vooral temperaturen tussen de 35 en 40 graden zorgden ervoor dat percelen tarwe snel zijn afgerijpt. Sommige akkerbouwers zijn verrast door het snelle afrijpen. Het graan oogt nog niet rijp terwijl het vocht al beneden de norm zit. Ook het stro is relatief ver afgestorven, ondanks de versnelde afrijpingsperiode, al blijven de 'knopen' wel lang groen. Daartegenover staat een mooie kleur.
De neerslag van vorige week donderdag en vrijdag heeft niet voor echte problemen gezorgd en gaf even rust, al is er weinig sprake van stress tot dusver. Over het algemeen viel er tussen de vijf en tien millimeter neerslag, met her en der lokale forse buien tot veertig millimeter in bijvoorbeeld de Noordoostpolder. Ook vandaag en morgen kunnen kleine buitjes roet in het eten gooien.
Vlot verloop verwacht
Zondagmiddag en maandagmorgen zijn de oogstwerkzaamheden op veel plekken weer opgestart, al is nog niet alle tarwe voldoende droog. In de tweede helft van de week kan het dorsen weer in een hoge versnelling voort gezet worden zodat veel akkerbouwers in het zuidwesten en Flevoland de graanoogst voor één augustus aan kant kunnen hebben.
Ook in andere Europese landen maken de combines overuren. Volgens officiële Franse cijfers van begin vorige week was ruim de helft van alle tarwe binnen. Naar schatting is dat vandaag bijna driekwart. In het oosten van Engeland vliegen akkerbouwers door de oogst. Extreme droogte en hitte zorgen ervoor dat alle gewassen tegelijk rijp zijn. Ondanks het droge weer zijn de opbrengsten gemiddeld tot goed.
Lagere Franse tarweopbrengst, hoger in Duitsland
In Frankrijk heeft Stratégie Grains hun opbrengstverwachting voor tarwe van 7,12 naar 6,95 ton per hectare bijgesteld, vooral omdat in Zuid- en Midden-Frankrijk de kilo's tegenvallen. In het noorden, waar de oogst pas nu begint, is die waarschijnlijk beter. Het Duitse Raiffeisenverband (DRV) houdt vast aan een goede graanoogst die twee procent boven 2021 uitkomt op 43,2 miljoen ton. De wintergerst-oogst ligt nipt boven het volume van vorig jaar bij een kleiner areaal. Het DRV verwacht een gemiddelde tarweopbrengst van 7,64 ton per hectare tegenover 7,35 ton vorig jaar. Daarmee neemt het landelijk tarwevolume vijf procent toe.