De granenmarkt liet de afgelopen handelssessie een gemengd beeld zien. De tarwekoers deed een stapje terug zowel in Chicago als Parijs. Soja en maïs sloten daarentegen hoger. Het weer heeft op het moment wat minder vat op de markt zo lijkt het. Dat kan echter ook veroorzaakt worden door het WASDE rapport dat vanavond wordt gepubliceerd.
Het septembercontract tarwe op de Matif sloot gisteren op €352,50 per ton. Dat is €4,50 lager dan voor het weekend. Op de CBoT daalde het septembercontract tarwe zelfs 4% ten opzichte van de vorige slotkoers. Maïs en soja sloten op de Amerikaanse beurs marginaal hoger. Dat wekte bij sommige analisten wat verbazing.
Het Crop Progress-rapport van het USDA dat gisteren werd gepubliceerd, bevatte op zich geen verrassingen, maar het weer in de Midwest in de VS werkt niet mee voor een topopbrengst. Er wordt een periode met warm en droog weer voorspeld. Als die voorspelling uitkomt, kost dat tonnen bij de maïs en soja. De maïs gaat de bloeiperiode in en tijdens de bloei wordt de uiteindelijke opbrengst van het gewas in belangrijke mate bepaald. De oogst van wintertarwe gaat in de VS gestaag door. 63% van de oogst is binnen. Vorige week stond de teller nog op 54%.
Oogstprognose
Rusland lijkt af te steven op een zeer goede tarweoogst. In het zuiden van de regio Rostov liggen de opbrengsten 0,1 tot 0,2 ton per hectare hoger dan vorig jaar, zo meldt Reuters op basis van lokale bronnen. In het westen van de regio liggen de opbrengsten lager en zijn vergelijkbaar met vorig jaar door een gebrek aan regen eerder in het groeiseizoen. De westerse sancties zorgen bij de oogst in Rusland niet voor grote problemen. Veel boeren werken met lokaal geproduceerde trekkers en combines. Daarvan zijn onderdelen nog te krijgen. Voor telers die met westerse machines werken is het moeilijker om aan onderdelen te komen. Ondanks de uitdagingen is het via omwegen of improvisatie gelukt 99% van het machinepark klaar te krijgen voor de oogst.
Vanavond (Nederlandse tijd) komt het USDA met het Wasde-rapport. Handelaren en speculanten hebben daar al deels hun posities op ingenomen. Dat is volgens sommige analisten een verklaring voor de beperkte stijging van maïs en soja ondanks het bullish weerbericht. Welke richting het Wasde-rapport de markt op stuurt is natuurlijk nog niet bekend, maar verschillende bronnen zij van mening dat de graanmarkt krap blijft. De recente dip in de graanprijzen kan het startschot zijn geweest van een koopgolf op de granenmarkt.