Het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) dat vrijdag 10 juni is gepubliceerd is redelijk in lijn met de verwachtingen van analisten. De sojanotering op de CBoT zat de laatste dagen al flink in de lift vanwege krapte op de markt. Dat is in het Wasde-rapport nog eens bevestigd. Hoe de voorspelling voor tarwe geïnterpreteerd moet worden is lastiger door de logistieke problemen.
Het USDA gaat er in de juni-editie van het Wasde-rapport uit van een kleinere tarweoogst, een lagere consumptie, fractie minder wereldhandel en een marginaal lager eindvoorraad. De totale hoeveelheid tarwe dit seizoen (eindvoorraad seizoen 2021/2022 plus de oogst van 2022/2023) staat op 1.052,8 miljoen ton. Dat is 1,7 miljoen ton lager dan in de vorige editie van het Wasde-rapport. De Indiase oogst is door extreme hitte met 2,5 miljoen ton verlaagd naar 106 miljoen ton. De Russische oogst valt volgens het USDA door gunstig weer 1 miljoen ton hoger uit en komt daarmee uit op 81 miljoen ton.
Het verbruik van tarwe staat in de voorspelling 786 miljoen ton, oftewel 1,5 miljoen ton lager dan de mei editie. Volgens de analisten van het USDA wordt er 204,6 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt verhandeld. Dat is 300.000 ton minder. Een grotere export van Rusland en Oezbekistan maakt de lagere uitvoer van India bijna goed. De eindvoorraad tarwe wordt voorspeld op 266,9 miljoen ton. Daarmee is de voorraad 200.000 ton lager en de kleinste voorraad in zes jaar.
Beschikbaarheid
De productie, vraag en de graanbalans zijn belangrijke factoren in voor de handel. De logistiek problemen blijven echter buitenbeschouwing in het Wasde-rapport. De Russische export wordt fors verhoogd ten opzichte van vorig seizoen. Verschillende experts stellen zich de vraag of dat gezien de problemen in het Zwarte Zee gebied reëel is. De tarwe kan er wel zijn maar je moet het ook bij de afnemers kunnen krijgen.
Voor soja heeft het USDA de eindvoorraad voor het seizoen 2022/2023 met 900.000 ton verhoogd naar 100,5 miljoen ton. Dat komt voornamelijk door een hoger begin voorraad door een grotere oogst afgelopen seizoen in Argentinië en Brazilië. Voor de VS is in het Wasde-rapport de beginvoorraad naar beneden bijgesteld vanwege een beter dan verwachte export. Met een gelijk blijvende oogst en verbruik komt de Amerikaanse eindvoorraad daardoor lager uit. Het USDA geeft daarmee volgens analisten een duidelijk bullish signaal af. Krapte op de sojamarkt is de afgelopen week al duidelijk in geprijsd op de CBoT. De correctie op de koers na publicatie van het rapport komt daarom niet geheel als een verrassing voor analisten. De wereld eindvoorraad maïs komt in raming uit op 310,5 miljoen ton. Dat is 5,3 miljoen ton meer dan in de vorige editie. De verhouding tussen verbruik en voorraad blijft echter historisch krap volgens experts. Net als bij soja was dat al verwerkt in de koers.